Monday, 26 December 2011

ROTI CANAI yang tak canai..

Assalamualaikumm dan selamat pagi sahabat2..
Dah lama nak cube buat roti canai, malam tadi baru dapat buat, tapi semua bahan2 i campak aja dalam breadmaker..senangg..x payah laa lenguh tangan nak uli..dah siap uli i bulat2kan dan simpan dalam bekas kedap udara, pagi nih baru i masak..tapi roti canai nih xde la macam kat kedai tuuuu..sebabnyaa..sebabnyaa i xtau nak canai hahahaha..kalu tau canai mesti dah jadi macam kat kedai mamak tu kan..cewahhh!! i cuma kasik doh tu nipis2 dan i lipatkan aje atau gulung2kan..tapi dohnya memang dah ok banget, resepi nih i ambil dekat satu blog tp nih dok cari2 balik link nya dah x jumpe pulak, tm kasih pd blog berkenaan..jom tengok..


cicah lak dengan kariii perrhh mmg mabeless..anak2 i x suke dalca..


jom sarapan sama2..


nih baru keluar dari breadmaker..


pastu i simpan semalaman dalam bekas..

Bahan2..
180 ml air
1 sdb susu pekat manis
80 gm butter
500 gm tepung gandum
Sedikit garam
1 sdk horlick

Cara2nya..
1. Masuk semua bahan2 ikut urutan ke dalam breadmaker.
2. Tekan setting doh dan tunggu sehingga siap.
3. Keluarkan doh, uli dengan butter sedikit, ambil doh sebanyak 70 gm, bulat2kan dan simpan dalam bekas kedap udara selama 4 jam.
4. Canaikan doh dan goreng atas kuali leper.
5. Siap di hidangkan bersama kuah kari.

4 comments:

  1. hmm.. sound interesting roti canai but tak di canai..hehe
    thanks for share the recipe, kapan kapan mau cuba buat juga.. ;)

    ReplyDelete
  2. sis melly..ur most wlcm sis, kapan 2 bisa dicoba ya sis..

    ReplyDelete
  3. Bagus roti canai tak canai ni. Samalah tak pandai nak mencanai. Nak copy resipinye ye... Boleh tahu berapa keping dpt roti ni bagi satu adunan. Terima kasih berkongsi resipi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ngaku i x pandai nk mencanai sis maizah tp teringin nak buat sendiri huhuhu, nih sampai bile2 pun agaknya x pandai kot hehhe, sis cuba la ya, kalu x silap adunan nih dpt dlm 10 biji..

      Delete