Friday, 30 December 2011

BAKED OREO CHEESECAKE WITH GANACHE

Assalamualaikumm dan salam hujung tahunn..
Tadi i buat 'oreo cheesecake' nih atas permintaan seorang sahabat FB, kek nih adalah kek tempahan terakhir untuk tahun 2011, kiranya kek penutup tirai laa, alhamdulillah semua berjalan dengan lancar dan telah pun di hantar kepada pelanggan, selalunya cheesecake memang xde ganache tapi yang ini i buat ikut permintaan pelanggan.


Kata pelanggan kek nih dia order khas buat ulangtahun nenek dia, amboiiii neekkk makan kek cheeseee yaaa hehehe, semoga kek nih menepati selera kepada semua keluarga pelangganku, insyaallah aminn..


Pssttt Pssttt ehem ehem...masa buat kek nih macam nak terkamm ajee tau, x tahan seyyyyy.., yang tepi2 kek tu bukan kacang tau tapi 'croquant flake'..rasenya ranggupppp..


Bisnes bisness jugak tapi pada sahabat sahabat dan rakan seperjuangan yang lain, yang teringin nak cube, resepi bule klik di sini ya.. http://juicycafe.blogspot.com/2011/10/oreo-cheesecake.html .., yang ganache pulak ikut di bawah..

Bahan2 ganache..
250 gm coklat compound TULIP - sagat halus
150 ml ANCHOR whipping cream

Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih di tepi2 periuk. Tutup api dan angkat.
2. Tuang dalam mangkuk berisi coklat yang telah di sagat dan gaul sehingga coklat mencair.
3. Jirus terus ke atas kek sehingga rata pada semua kek.
4. Boleh di hias mengikut kreativiti masing2.


ehem ehem..

Monday, 26 December 2011

ROTI CANAI yang tak canai..

Assalamualaikumm dan selamat pagi sahabat2..
Dah lama nak cube buat roti canai, malam tadi baru dapat buat, tapi semua bahan2 i campak aja dalam breadmaker..senangg..x payah laa lenguh tangan nak uli..dah siap uli i bulat2kan dan simpan dalam bekas kedap udara, pagi nih baru i masak..tapi roti canai nih xde la macam kat kedai tuuuu..sebabnyaa..sebabnyaa i xtau nak canai hahahaha..kalu tau canai mesti dah jadi macam kat kedai mamak tu kan..cewahhh!! i cuma kasik doh tu nipis2 dan i lipatkan aje atau gulung2kan..tapi dohnya memang dah ok banget, resepi nih i ambil dekat satu blog tp nih dok cari2 balik link nya dah x jumpe pulak, tm kasih pd blog berkenaan..jom tengok..


cicah lak dengan kariii perrhh mmg mabeless..anak2 i x suke dalca..


jom sarapan sama2..


nih baru keluar dari breadmaker..


pastu i simpan semalaman dalam bekas..

Bahan2..
180 ml air
1 sdb susu pekat manis
80 gm butter
500 gm tepung gandum
Sedikit garam
1 sdk horlick

Cara2nya..
1. Masuk semua bahan2 ikut urutan ke dalam breadmaker.
2. Tekan setting doh dan tunggu sehingga siap.
3. Keluarkan doh, uli dengan butter sedikit, ambil doh sebanyak 70 gm, bulat2kan dan simpan dalam bekas kedap udara selama 4 jam.
4. Canaikan doh dan goreng atas kuali leper.
5. Siap di hidangkan bersama kuah kari.

Sunday, 25 December 2011

ROTI..ROTI..ROTI..

Assalamualaikumm semuaaa..sekarang nih dah jarang2 updated..masak hari2 tp nak updated macam xde mood aje..huhuhu..sibuk pun iya jugak..malas pun iya jugak..penat pun iya jugakk..tp arini alhamdulillah dah bangkit semula utk berblog balik..arini i cube 'roti naik pahang' resepi nih i amek dari sahabat fb SALINA ABKAMAL dan resepi asal dari TOK MAK..bule tahan lembut rotinya..terima kasih pada kedua2nya salina n tokmak sudi share resepi roti nih, kalu roti kosong tu cicah dgn kopi panas pun sedapkan..


yang nih i isi inti kacang merah..


yang nih xde inti..kosong aje..


adunan yang baru di keluarkan dari breadmaker..


i bubuh inti kacang merahh..


pastu susun dalam loyang cenggini aek..


nih dah siap bakar..amacam ok x??


yang nih xde intii..kosong ajee..

Bahan2..
2 sdb susu pekat manis*
1 biji telur* - *satukan - gaul sebati kemudian tambahkan air sehingga adunan cukup 300 ml
500 gm tepung gandum
1 sdb susu tepung
3/4 cawan gula
2 sdb butter
1 sdk shortening
2 sdk yis kering

Cara2nya..
Kaedah breadmaker
1. Masukkan adunan susu pekat, telur n air ke dalam loyang 'breadmaker'.
2. Di ikuti dengan tepung gandum, susu tepung, gula, butter, shortening dan yis.
3. Tekan setting doh pada mesin 'breadmaker' dan tunggu sehingga siap.
4. Sapu butter pada meja canai, keluarkan adunan dari mesin dan uli doh mengikut saiz yang di kehendaki.
5. Rehatkan doh sekali ganda dan sapu putih telur atas doh.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 20 minit.
7. Keluarkan roti yang telah siap di bakar, sapu sedikit butter dan tabur bijan.


adikkkk pun nak amek gambarrr mama..


Monday, 19 December 2011

MARKISA MOUSSE GADIS

Asaalamualaikumm sahabat2 semuaaa..errmmm lama x updated sini kan, sibuk macam2 hal yang x berapa nak sibuk hahahhaha..berjalann ajaa kejenya, mana x sibuk kan..sebab tu la x updated ape2..arini baru nk updated, itu pun anak gadis yg buat sebab tu namanya 'markisa mousse gadis' hehehhehe.., aritu i p kl balik tu singgah kt 'blackwater' (ayer hitam) hahhaha, pandai2 aje i tuka nama kan..singgah nak beli buah, nampak la markisa nih, budak yg jual tu kata, 'kak amek la buah nih sume, saya jual murah2' so mmg murah 1 beg besar gedabak tu dlm rm20 aje..i pun beli laa..pastu bahagi2kan kt kawan2..nih ade baki buat la mousse, rasanya sedappp..masam2 manis gitu uuu..nih pun tgh makan nih errrmmm lazatttt..jom tgk resepinya jom..


sedapppp..masam masam maniss gituu uuuu..


Bahan2..
6 biji buah markisa - ambil isinya
100 gm gula castor
2 sdb gelatin
50 ml jus lemon
250 ml whipping cream
200 ml susu segar

Cara2nya..
1. Kisar buah markisa bersama gula, tapis dan ketepikan sebentar.
2. Satukan gelatin dan jus lemon, masak secara double boiler sehingga adunan larut.
3. Dalam pengisar yang bersih, satukan markisa yang telah di tapis tadi bersama whipping cream dan susu segar, kisar sehingga sebati.
4. Tuang adunan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan sekurang2nya 1 jam.
5. Ayak dengan serbuk koko dan hias bersama buah kegemaran atau boleh hias ikut kreativiti masing2.


Wednesday, 7 December 2011

RED BEAN BUN

Assalamualaikumm sumee..roti roti roti..hari2 makan roti..tp memang i suke roti heheh..al maklum la cuti skola kan jadi macam2 la i buat kat umah nih, yang nih x sempat nak buat step by step, xpe lain kali kalu i buat lagi i tunjuk step ya..resepi dohnya bole klik cni http://juicycafe.blogspot.com/2011/12/bun-chocolate.html tapi inti bule tukar macam2 ya..



Monday, 5 December 2011

BUN CHOCOLATE

Assalamualaikumm sumee..petang2 nih jom kite buat roti coklat, resepinya sama macam yang lepas2 cumanya inti aje yang berlainan..anak2 memang sukakan coklat, kalu makan roti aje mungkin kurang tp kalu ada coklat mesti dorg suka kan..jom kite tgk..


Bahan2 doh..
100 gm air
250 gm tepung protin tinggi*
25 gm susu tepung* - *satukan dan ayak
50 gm gula castor
11 gm yis
5 gm bread softener
5 gm bread improver
1 biji telur
50 gm butter

Bahan2 inti..
Coklat secukupnya
2 putih telur - sapuan
Gula aising secukupnya
Coklat compound - cairkan secara double boiler - drizzle

Cara2nya..
1. Satukan bahan2 mengikut turutan dari air sehingga bahan2 yang terakhir.
2. Tekan setting doh pada breadmaker masing2 dan tunggu siap selama 1 1/2 jam.
3. Keluarkan doh dari loyang breadmaker, tumbuk2kan bagi mengeluarkan angin.
4. Ambil doh sebanyak 40 gm, bulat2kan dan masukkan inti coklat, bulat2kan semula dan susun atas loyang yang telah di sapu sedikit butter, buat sehingga selesai.
5. Biarkan doh naik sekali ganda selama setengah jam dan sapukan telur putih di atas roti.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 20 minit.
7. Keluarkan roti susun atas redai, biarkan sejuk, ayakkan gula aising dan drizzle dengan coklat.
8. Siap untik hidangan petang.

Thursday, 1 December 2011

KEK BATIK



Assalamualaikumm sumee..arini i buat kek batik..rasenya kek paling senang sangat nk buat, anak2 pun bule buat..sebenarnya kek nih permintaan dari my ustazah, dia bilang nak kek nih untuk ulangtahun anaknya pada 11 hb nanti..tu yang arini i cube buat, yerla mana la tau masa ustazah nak nanti, buat buat x jadi kan..haaa naya aje..so arini pektis la dulu kan..resepinya i amek kt cni.. http://wendyinkk.blogspot.com/2010/08/batik-cake-or-hedgehog-cake.html terima kasih sis sudi share dis recipe.., susunan kek dr link nih cantik x la berterabur kan, tapi i x tunggu semalaman pun sebab x sabar nak tengok hasilnya hehehhe, anak gadis i bilang nih bukan kek batik tapi nih apollo hehhehe, apa2 pun bule la ya so jom tengok..


Bahan2..
4 biji telur
200 gm milo
330 gm susu pekat manis
1 sdk esen vanilla
150 gm butter
250 gm biskut marie

Cara2nya..
1. Pukul telur dengan whisk, masukkan milo dan gaul sebati.
2. Tuang susu pekat manis dan esen vanilla, kacau lagi biar sebati.
3. Tuang adunan dalam kuali, pasang api kecil, masukkan butter, kacau tanpa henti sehingga adunan jadi pekat.
4. Sediakan loyang springfoam saiz 7 inci, lapik dengan kertas minyak hingga keluar loyang.
5. Tuang dua senduk besar adunan milo dlm loyang ratakan dan susun biskut marie sepenuh loyang.
6. Tuang adunan milo sebanyak dua senduk besar lagi, ratakan dan ikuti urutan seperti no. 5 sehingga selesai.
7. Hentak2kan sedikit loyang kek dan tutup kek dengan kertas yang berlebihan, biarkan suhu bilik baru di sejukkan dalam peti sejuk semalaman.
8. Sedia untuk di hidangkan.


bahan2 yang di gunakan..


no. 1..


no. 2..


no. 3..


no. 4 dan 5..


no. 6..


susun biskut seperti ini..


no. 7..


no. 7..


dah siapppp..