Sunday, 30 October 2011

BUBUR NASI DAGING


Assalamualaikumm dan salam hari minggu..harini kann i n anak yg bongsu tu demam, semalam kitaorg dh g klinik, arini ade la kurang cket2..x bule nk makan yg minyak2 jadi pagi2 i dah buatkan bubur nasi, anak 2 lain yg x demam pun makan bubur skali..arini nak rehatkan badan, asik masakkk aja kan..so i tinggalkan u all dgn menu pagi ini ya, resepi sume i campak2 aje, ikut mana yg ade dlm stok..


sedap makan panas2..


i guna adik beradik nih..


kentang n lobak merah..


daging cincang..

Bhn2..
6 genggam beras - cuci bersih
1 liter air
200 gm daging hancur
1 biji bwg merah sdrhana besar*
3 ulas bwg putih*
1inci halia*
1 genggam udang kering - rendam air panas - toskan* - satukan n tumbuk lumat
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 kiub lembu
1 btg lobak merah - buang kulit - potong dadu kecil
1 biji kentang - buang kulit - potong dadu besar
Garam n perasa
1 pokok daun bawang**
1 pokok daun sup** - **hiris halus

Cara2nya..
1. Masak beras dgn air shingga separuh masak.
2. Masukkn daging hancur, bahan2 tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, kiub lembu, gaul sebati shingga mendidih.
3. Tambahkan lobak merah, kentang, garam n perasa, tutup periuk dgn penutup n renehkan bubur dgn api kecil selama 30 mnt.
4. Masukkn separuh drpd daun bawang n daun sup, gaul rata n tutup api.
5. Siap di hidangkan n tambak sdkt daun bawang n daun sup bsama bawang goreng.


sedap gak..


Saturday, 29 October 2011

MARBLE CHEESE BROWNIES



Assalamualaikumm sahabat2ku..haaa brownies nih i buat pagi2 subuh tadi..sebabnya nk kasik tetamu i PUAN NOORAZNIAH MAMAT & PUAN MAZNAH ISA bawak balik nunnnnn jauh ke utara..kiranya dari selatan ke utara la kannn ekekkeke..siapp sume i pack2 i bahagikan dua..alhamdulillah tetamuku dapat gak bwk balik..rizki drNya..sekarang nih dorg masih dlm pesawat lagi tu, mana la tau kalu2 lapar ke kann, bule la makan cket brownies nih..pada sahabat2 yg nk resepi bule tgk cni http://juicycafe.blogspot.com/2011/04/marble-cheese-brownies.html atau di bawah ya..



nih i dah potong2kan..


siap sejibik brownies..


3 ketull utk i hehhe..


nak cube bule laaa..
Bhn2 brownies..
250 gm butter
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn gula halus
3 bj telur gred B
1 1/2 cwn tepung gandum*
1 sdk baking powder*
1 sdk soda bicarbonate* - *dgaul rata n ayak
1 sdk esen vnla

Cara2nya..
1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dgn mentega, alas dgn krts mnyk, biar krts mnyk terlebih dr tin. Lenser juga krts mnyk dgn mentega. Pnskn oven pd suhu 175C.
2. Cairkn butter, gunakn kaedah double-boiler, hingga cair, masukn srbk koko n kacau hingga rata.
3. Dlm bekas lain, kacau gula halus n telur dgn whisk hingga sbati.
4. Masukkn ke dlm bancuhan koko + butter n gaul rata.
5. Masukkn susu cair, kacau rata. Tambah tepung sdkt2 sambil d adun hingga skata.
6. Tuang esen vnla, gaul rata n asingkn adunan lebih kurang 1 1/2 sdb utk dbuat corak ats cheese.
7. Tuang slebihnya dlm loyang td, bakar 30 mnt ato hingga brownies masak.

Bhn2 cheese..
250 gm cream cheese
3/4 cwn gula halus
1 bj telur gred B
1 sdk jus lemon

Cara2nya..
1. Putar cream cheese n gula hingga sebati, masukkn telur n putar lg hingga bkrim.
2. Tuang atas brownies td n ratakn. Isikn adunan brownies yg d asingkn td dlm piping beg n buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkn utk mdpt hasil sprti dlm gmbr, sambung mbakar slama 20 mnt lg ato hingga masak, biarkn betul2 sejuk br dpotong utk dhdgkn.
3. Simpan brownies dlm peti sejuk slama 1 jam, ia akn mghslkn potongan yg cantik n licin.






seketoi nih utk adik..

BEEF LASAGNA


Assalamualaikummm n selamat berhujung minggu pd sumee sahabat2..dh 3 hari x jumpe kan, mmg rindu, lasagna nih kan i buat utk tetamu yg dtg bermalam rumah i..yg nih buat utk dinner malam tadi..lame sangat x buat lasagna, dlm mase yg sama tetamu i yg sorg nih iaitu PUAN NOORAZNIAH MAMAT nk sgt tgk mcmane nk buat lasagna..i buat satu bekas besar tuk dia uu hehhehe..jom tgk gambar2 kt bawah..


sedappp..

sahabat2 yg nk resepi bule klik cni yaa.. http://juicycafe.blogspot.com/2011/04/bhn2-inti-daging.html atau lihat bahan2 di bawah..siapkan bahan2 intinya n sos putih pastu bule ikut turutan mcm dbawah..

Bhn2 inti daging..
1 bgks daging kisar ramly
1 tin sdrhna tomato puri
1 tin cendawan butang - dhiris
1 bj bwg holand – potong dadu
3 bj bwg putih - potong dadu
1 bj tomato - potong dadu
1 sdb oregano
1 sdb basil
2 keping cheese single kraft
1 stok lembu knorr
sdkt lada hitam
garam n gula

Cara2nya..
1. Tumiskan bwg holland n bwg putih hingga naik bau dgn minyak zaitun.
2. Masukkn daging kisar, kacau shingga masak, masukkn tomato, tomato puri n biarkn sbntr.
3. Masukkn cendawan butang, oregano, basil, stok lembu, lada hitam, garam n gula.
4. Akhr skali masukkn cheese single kraft. Biar masak seketika, br angkat.

Bhn2 sos putih..
4 sdb butter
3 sdb tepung gandum
3 cwn susu segar
2 keping cheese single kraft

Cara2nya..
1. Cairkn butter. Masukkn tepung gandum n masak shingga berbuih sdkt.
2. Masukkn susu segar n masak shingga sdkt pekat dgn api kecil.
3. Tutup api n masukkn cheese single kraft. Siap.

Bhn2 lasagna..
1 kotak instant lasagna San Remo
1 bgks mozarella cheese - beli yg dh dparut
1 bgks cheddar cheese - beli yg dh dparut
Daging yg sudah dmasak
Sos putih yg sudah dmasak
Sos Daging

Cara2 melapis..
1. Lapis secara bselang seli dlm bekas aluminium, sos putih, pasta, inti daging, pasta, sos putih, pasta, inti daging, pasta, sos putih.
2. Pastikn sos putih adalah yg paling ats.
3. Lepas tu taburkn cheese mozzarella n cheddar ats skali. Siap.
4. Bakar selama 30 mnt dgn suhu 170c.


sapu rata sos putih dlm bekas 11x9x3 inci, atau u all nk buh dlm bekas ape2 pun bolee jugak..kemudian letakkan kulit lasagna susun rata..kemudian letakkn bahan2 nti daging n ratakan..


dh letak kulit pasta, sapu pulak sos putih yaaa..bagi rata tau..pastu susun pasta lg, kemudian sapu rata pulak bahan2 inti daging, teruskan susun pasta kemudian bahan akhir sapu sos putih..pastikan sos putih yg bawah skali n atas skali..kemudian baru taburkan mozarella cheese yaa..yg tu i x sempat nk amek gambar..


dh siap tabur mozarella..bakarrr yaa..


resepi nih mmg cukup2 utk 1 bekas putih nih..


sedapp makan panas2..


i guna kulit lasagna yg instant ajee..senang hehhehe..


oregano segarr..


Wednesday, 26 October 2011

OREO CHEESECAKE

Assalamualaikummm sumee..errmmm dah lewat malam kan uu..i x tido lgg, nih baru nk updated ape yg i buat arini..nih i buat sebab ade tetamu dtg, bule makan2 kannn..mmg sedapp tau kek nih, bukan nk puji tapi btol mmg sedap..resepi i amek kt umah minah saleh tp i dh ejas2 sukatannya cket2..n alhamdulillah jadikkk..jom tgk..


dh potong..


mmg bole tahan sedappp..

Bhn2..
250 gm biskut oreo
80 gm butter
500 gm cream cheese
90 gm gula castor
1 sdk esen vanilla
15gm tepung jagung - ayakkan
200 ml uht whipping cream
3 biji telur - pukul sdkt
200 gm biskut oreo

Cara2nya..
1. Satukan 250 gm biskut oreo bersama butter, gaul hingga rata n sebati.
2. Tuan dlm loyang springfoam saiz 8 inci, ratakan n tekan2 bg padat, sejukkn dlm peti sejuk selama 30 mnt.
3. Pukul cream cheese n gula hingga sebati n lembut.
4. Tambahkan esen vanilla n tepung jagung, trus pukul lg biar sebati.
5. Tuang whipping cream n pukul lg, baru masukkn telur sdkt2 n trus pukul.
6. Masukkn biskut oreo 200 gm dlm adunan n kaupbalikkn adunan biar sebati.
7. Keluarkan loyang biskut yg sejuk td, tuang adunan dlm loyang biskut n ratakan.
8. Bakar secara 'double boiler' dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 150C selama 1 jam 15 mnt ato shingga masak mgikut oven masing2.
9. Sejukkn kek dlm oven selama 30 mnt, keluarkan n biarkan suhu bilik.
10. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 2 jam, bole hias ikut kreativiti masing2 n hidangkan.


siap utk hidangan tetamu..


nih ler biskut oreo yg i guna..xyah nk hancur2kan lg..dh siap hancur, kalu xde biskut nih u all hamcur2kan la sendiri yaa hehehe..

TIRAMISU

Assalamualaikum sumeee..arini i ade tetamu datangnya dari jauuuuuuuuuhhhhh..nun dari utara..terima kasih sangat2 PUAN NOORAZNIAH & PUAN MAZNAH sudi ziarah i di selatan nih..alhamdulillahh..so i buatkan tetamu i 2 jenis kek n salah satunya kek tiramisu nih laa..errmmm bole tahan sedap laa..dulu ade buat tp yg tu anak dara yg buat bukan i..so arini 100% i buat okeeyyy hehehhe..jom tgk resepi kt bwh..


siappp dh my tiramisuu..


alamakk comot ckettt..


siapa laa si baju merah belakang tu yaa hehehhe..

Bhn2..
1 bungkus biskut tiramisu
200 ml RICH whipping cream
200 gm cream cheese
100 gm mascarpone
80 gm gula castor
2 sdb expresso coffee*
1 sdk serbuk nescafe*
2 sdb gula castor*
1 cwn air panas* - *satukan n sejukkn
1 sdb serbuk koko - hiasan
100 gm coklat compound - disagat - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul whipping cream shingga bertanduk n ketepikan.
2. Dlm bekas lain, pukul cream cheese, mascarpone n gula shingga lembut n sebati.
3. Masukkn whipping cream n kaup balikkn adunan bersama.


4. susun biskut dalam loyang springfoam 8 inci, mcm nih yaa..plastik tu i saje jer bubuh takut bocor..tp rasenya x bubuh pun ok..


5. sudukan bancuhan kopi atas biskut tiramisu..


6. sapukan bahan2 cream cheese..kemudian buat lg 2 layer ikut arahan sama seperti nombor 1..


7. dah siap buat 3 layer, sapu bahan2 cream cheese bagi rata yaa..kemudian sejukkn dlm peti sejuk selama 3 jam yaa puan2..


8. dh sejuk, kuarkan dr peti sejuk, sapu bhn2 creamcheese di tepi2 kek n tepekkan coklat yg telah dsagat n ayakkn serbuk koko di atas kek mcm dlm gambar, pastu sejukkn balik dlm 1 jam..mula2 nk susun tepi2 kek tu dgn biskut tiramisu..x cukup pulak, g kedai bakery tutup pulakkk huhuhu so i sagat aje coklat n tepek2kan aje..dhhhh..


ni beli kt kedai bakery..i dpt lg murah 500 gm rm27 ok kan..


i guna espresso nih..kalu u all xde guna aje nescafe sudahh yaa..


ni lerr biskut tiramisuu..

Tuesday, 25 October 2011

ROTI GULUNG HERBA BERINTI


Assalamualaikumm sahabat2 sumeee.. i cube buat roti gulung nih, sebenarnya i nk menghabiskan herba2 omputih nih haa..byk giler kt umah nih..mase membeli x henggat..mainn beeeeeliiiiiii aje..sekali bile spotcek makk ooii kemain byk lgg..setahun guna pun x abis kot hahahha..resepi nih i dpt masa masuk kelas roti dolo dolo..tp i dh tokok tambah mcm2..lantak la ko peahh..nasib baikk jadikk koo..kalu x membaziorrr aje kan..u all kalu nk ikut bule ikut kalu xde brannnn xyah yaa hehhe..jom tgkk..


nih la dia menu petang kami anak beranak..


doh baru kuar dr breadmaker..


u all canaikan cenggini tau..


pastu u all letak la inti tu mcm nih..nk letak inti ape2 pun bisaa aja bukk..


pastu u all gulungkan n lipat tepi..gulung sampai abis yaa puan2..


pastu u all cubit2kan doh tu bagi dia jangan tertanggal yaa..


dapat laa 2 biji macam bantal peluk nih haa..pastu hiris2 atasnya tu yaa..n biarkan naik skali ganda..pastu bakorrr..


haaaa..bantal peluk dh siap dh heheh..atas tu gelap sbb i sapu telur kuning tp u all jgn ler sapu telur kuning yaa, lepas siap bakar u all sapukan butter n tabur herba cket okkee..pastu u all potong la kecik2 yaa..

Bhn2..
200 ml air sejuk
500 gm tepung protin tinggi - ayakkn
11 gm yis kering
20 gm susu tepung
50 gm gula castor
1/2 sdk bread improver
1/2 sdk garam
80 gm butter
2 biji telur
1 sdk rosemary
1 sdk thyme
1 sdk oregano
1 sdk parsley
1 sdk basil

Cara2nya..
KAEDAH BREADMAKER
1. Satukan semua bahan2 dlm loyang breadmaker mengikut urutan.
2. Masukkn loyang dlm mesin breadmaker n tekan ''setting'' doh mengikut breadmaker msg2.
3. Tunggu hingga siap n kuarkan dr mesin n tumbuk2kan doh utk mengeluarkan angin.
4. Canaikan doh atas meja secara memanjang, letakkn inti di tengah2 doh n gulung perlahan2.
5. Tekankan di tepi2 supaya tdk bocor.
6. Gunakan pisau utk membuat hirisan di atas doh. Biar doh naik sekali ganda dlm 30 minit.
7. Bakar dlm oven yg telah di panaskan dgn suhu 190C selama 30 mnt ato shingga masak.
9. Keluarkan roti, sapukan butter atas roti n tabur sdkt herba2 n potong kecil2, siap utk dihidangkan.

KAEDAH TANGAN
1. Gaulkan tepung protin tinggi, yis kering, susu tepung, gula castor, bread improver, rosemary, thyme, oregano, parsley n basil n gaul rata.
2. Masuk garam n gaul lg, kemudian masukkan telur n trus gaul lg.
3. Tuang air sdkt2 sambil di uli shingga rata.
4. Masukkn butter n gaul hingga doh jadi licin. Rehatkan doh selama 1 jam.
3. Tumbuk2kan doh utk mengeluarkan angin.
4. Ikuti cara2 KAEDAH BREADMAKER dr nombor 4 sampai nombor 9.

Bhn2 inti..
3 biji kentang - buang kulit - potong dadu - cuci bersih
200 gm daging kisar
1 biji bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2 sdb udang kering - rendam air panas - toskan* - * ditumbuk
2 sdb cili kering kisar
2 sdb serbuk kari daging**
1/2 cwn air** - satukan n gaul sebati
1 cwn air panas
Garam n perasa
2 tangkai daun kari

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bhn2 tumbuk shingga naik bau.
2. Masukkn cili kering kisar n biar garing, baru masukkn serbuk kari daging yg dgaul bsama air, gaul lg.
3. Masukkn daging kisar n biar separuh masak.
4. Di ikuti dgn kentang, air panas, garam, perasa n daun kari, gaul biar semua bahan2 sebati.
5. Renehkan dgn api yg kecil selama 30 mnt ato shingga kering.
6. Angkat n sejukkn sebentar.

Sunday, 23 October 2011

DONUT TAUFUFA

Assalamualaikumm sumee..ni kan donut semalam tp semalam i x sempat nk updated..ala ala macam cbuk cket..arini pun dh lewatt cenggini baru nk updated huhuhu..tp xpe la kan..resepi asal nih i dpt kt my resepi dr  'makyong'..bilee i tgk komen2 dr org ramai tentang donut nih kebanyakkannya sume beri pendapat yg kurang enak..eerrmmm x baik tau komen yg mcm tu..dgn rase x puashatinya dgn komen2 yg dlemparkan i cube buat..4 hr lepas i ade buat donut gak, masa tu mmg nk buat donut nih tp xtau manee nk cari taufufa..kebetulan kelmarin i g pasar malam (1st time i g pasar malam kt johor nih ekekkeke) i jumpe la taufufa..trus beli n trus nk buat donut nih..alhamdulillahh menjadiii lembuttt uu walaupun x selembut donut yg lepas tp hasilnya tetap lembut jugak..tm ksh kepada makyong kerana sudi  kongsi resepi..jom tgk..yg nih i buat lebey cket..


donut nih pun lembuttt..


si kecil nih mmg suke donut..siap suh tangkap gambar lg hehhe..


doh nih br kuar dr breadmaker..


dh canaikan n terap guna acuan donut..biarkan naik skali ganda..


dh siap gorenggg..nih terlebih goreng nih..nasib x hangus..


siap salut gula..

Bhn2..
200 gm taufufa - tanpa air gula
600 gm tepung protin tinggi
11 gm yis
40 gm butter
80 gm gula castor
5 gm garam
2 biji telur
2 sdb air suam

Cara2nya..
KAEDAH BREADMAKER
1. Masukkn bahan2 mengikut urutan ke dalam loyang breadmaker.
2. Tekan doh ''setting'' n tunggu hingga doh siap.
3. Keluarkan doh n tumbuk2 sdkt, canaikan n terap dgn acuan donut.
4. Biarkan naik sekali ganda n goreng shingga keperangan, angkat n sejukkn.
5. Salut dgn gula castor atau perasa yg dgemari, siap dhidangkan.

Note : Sila klik resepi asal utk kaedah tangan.. http://www.myresipi.com/top/detail/59