Wednesday, 26 October 2011

OREO CHEESECAKE

Assalamualaikummm sumee..errmmm dah lewat malam kan uu..i x tido lgg, nih baru nk updated ape yg i buat arini..nih i buat sebab ade tetamu dtg, bule makan2 kannn..mmg sedapp tau kek nih, bukan nk puji tapi btol mmg sedap..resepi i amek kt umah minah saleh tp i dh ejas2 sukatannya cket2..n alhamdulillah jadikkk..jom tgk..


dh potong..


mmg bole tahan sedappp..

Bhn2..
250 gm biskut oreo
80 gm butter
500 gm cream cheese
90 gm gula castor
1 sdk esen vanilla
15gm tepung jagung - ayakkan
200 ml uht whipping cream
3 biji telur - pukul sdkt
200 gm biskut oreo

Cara2nya..
1. Satukan 250 gm biskut oreo bersama butter, gaul hingga rata n sebati.
2. Tuan dlm loyang springfoam saiz 8 inci, ratakan n tekan2 bg padat, sejukkn dlm peti sejuk selama 30 mnt.
3. Pukul cream cheese n gula hingga sebati n lembut.
4. Tambahkan esen vanilla n tepung jagung, trus pukul lg biar sebati.
5. Tuang whipping cream n pukul lg, baru masukkn telur sdkt2 n trus pukul.
6. Masukkn biskut oreo 200 gm dlm adunan n kaupbalikkn adunan biar sebati.
7. Keluarkan loyang biskut yg sejuk td, tuang adunan dlm loyang biskut n ratakan.
8. Bakar secara 'double boiler' dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 150C selama 1 jam 15 mnt ato shingga masak mgikut oven masing2.
9. Sejukkn kek dlm oven selama 30 mnt, keluarkan n biarkan suhu bilik.
10. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 2 jam, bole hias ikut kreativiti masing2 n hidangkan.


siap utk hidangan tetamu..


nih ler biskut oreo yg i guna..xyah nk hancur2kan lg..dh siap hancur, kalu xde biskut nih u all hamcur2kan la sendiri yaa hehehe..

9 comments:

  1. peehh sedapnyee..kene try nie,,tqvm share resepi;-))

    ReplyDelete
  2. mmg bule tahan sedapnya sis Norhayati said..cuba laa..

    ReplyDelete
  3. miss juicy... aje nye sedap ghoper kek ni.. akan keme buat nanti, ni keme nak amik resipi ye... mtk ijin... anak cucu nak lalu....

    ReplyDelete
  4. sis adibah..laaa kome mcm tau2 aje teman buat td iyerrr..arini teman buat ade org oder, kalu kome dekat bule teman bagi sepotong heheheh..

    ReplyDelete
  5. Salam...
    Nak tanya skit.... Camana awak keluarkan kek tu dari loyang... Nampak cantik sgt tepi dan bawah kek tu... Tak hancur ker base oreo tu bila awak kuarkan dari loyang ek?

    ReplyDelete
  6. wslm wbt sis intan..
    i guna loyang springfoam yang ade lubang bawah n bile nk keluarkan i push up, bukan loyang springfoam yang kepit tepi tu..then i gunakan 2 penyodok n sodok kiri n kanan dr based loyang pastu terus transfer kt papan kek, mmg x hancur sis, insyaallah..td br lepas buat sebijik lg..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. akak nak tanya camne bakar cara double boiler ye....?leh tunjuk gambar x camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kya..double boiler tu bakar dlm takungan air..sebelum itu balut dulu loyang kek dgn aluminium foil ya..

      Delete