Monday, 1 August 2011

MASAK LEMAK CILI API SARDINE

Assalamualaikummm..kejappp jer lg nk berbuka kan frenn..u all masak ape, i masak simple2 aje arini..tu haa masak sardin aje hehhehe..td dok borak2 dgn kwn xtau nk masak ape so dia bilang masak la masak lemak cili api sardin..seumur hidup i x pernah masak menu nih tau..slalunya masak kari sardin aje..so xpe i cube sbb nk rase..nmpk mcm sedap tp xtau laa kan, nk rase x bule tunggu la berbuka ntiiii..jom tgk mcmane i buat..


Bhn2..
1 tin besar sardin
1 cwn air
2 bj kentang - buang kulit - potong empat
2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
1 kuntum bunga kantan
1 bj tomato - belah empat
1 mangkuk daun kesom

Bhn2 kisar..
15 bj cili api
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 btg serai
1 genggam daun kesom
2 kotak santan

Cara2nya..
1. Tuang bhn2 kisar dlm periuk, tmbhkan air n biarkan mendidih.
2. Masukkn kentang, daun limau purut, asam gelugor, bunga kantan, garam n gula secukupnya, biarkan kentang separuh empuk.
3. Tuang sardin dlm tin bsama kuahnya skali, tomato n daun kesom, gaul rata, tmbh air jika terlalu pekat, biar sampai ikan masak, siap dhidangkan.

2 comments:

  1. salam kak...saya pun tak pernah masak lemak sardin ni.rupanya boleh jugak...nanti nak try...salam ramadhan buat akak sekeluarga..:)

    ReplyDelete
  2. quinnie..wslm sis..a'aa akak pn br pestime buat, sedap gak pastu kan akak mkn dgn sambal belacan uuiihh sedappp..n salam ramadhan buat quinnie sekeluarga jugak yaa..

    ReplyDelete