Thursday, 14 April 2011

SUP TULANG LEMBU



Bhn2..
1 kg tulang lembu - drebus dgn 2 liter air slama 2 jam bsama 2 btg serai - dketuk n 1 inci halia - dketuk
1 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 bj buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 btg serai - dketuk*
1 inci halia - dhiris*
1 kiub pati lembu*
1 bgks sup bunjut*
1 sdb srbk kurma*
1 sdb srbk lada hitam*
2 bj kentang - buang kulit n belah 4**
Garam secukupnya**
1 bj bwg holand - hiris tebal**
1 genggam daun ketumbar***
1 genggam daun sup***
1 mangkuk daun bwg***
Bwg goreng - utk hiasan

Cara2nya..
1. Setelah daging empuk, masukkn bhn2 yg *, gaul sbati n biarkn dlm 5 mnt.
2. Masukkn pula bhn2 ** n biarkn mereneh slama 15 mnt ato shingga kentang lembut.
3. Akhr skali masukkn bhn2 *** n biar mereneh lg dlm 5 mnt. Ttp api, siap dhdgkn, taburkn bsama bwg grg n daun sup.

No comments:

Post a Comment