Thursday, 14 April 2011

MEE REBUS

Bhn utama..
500 gm daging - potong kecil n rebus hingga lembut
300 gm udang - rebus 10 mnt - buang kulit badan, kepala jgn buang n kisar halus - gunakn stok udang utk mgisar
1 cwn kacang tumbuk
2 btg serai - dtitik
5 sdb srbk ketumbar
2 kiub ayam "MAGGI"
1 cwn gula
1/2 cwn gula merah
400 gm keledek - rebus n lecek halus mase pns2
1/2 cwn tepung jagung*
200 ml air* - *dkacau rata

Bhn kisar..
15 tangkai cili kering - potong - rendam air pns n toskn
10 bj bwg merah
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
1 1/2 cwn udang geragau - rendam n toskn
1 cwn taucu - cuci n toskn

Bhn2 hiasan..
2 bgks mee kuning - dcelur
8 bj telur - drebus - belah dua
2 tangkai daun sup - dhiris
2 tangkai daun bwg - dhiris
1 mangkuk bwg goreng
5 bj cili hijau - dhiris
5 bj cili merah - dhiris
6 keping tauhu - dgoreng n hiris
8 bj limau kasturi - dbelah dua
1 mangkuk besar taugeh - dcelur - xnk celur pn bole
1 mangkuk cili jeruk

Cara2nya..
1. Pnskn mnyk dlm periuk besar, tumis bhn2 kisar bsama serai hingga naik bau.
2. Masukkn srbk ketumbar, gaul rata.
3. Tuang stok daging bsama isinya n tmbh 1 liter air lg. Masak hingga mdidih.
4. Masukkn kacang tumbuk, kiub ayam n sdkt garam, gaul rata. Biar mdidih sbntr n masukkn keledek lecek n juga udang kisar.
5. Masukkn gula merah n gula pasir. Renihkn lg dlm 30 mnt.
6. Tuang bancuhan tepung jagung sdkt2 sambil dkacau, kepekatan bgantung pd individu, renihkn sbntr.
7. Rasa n jika ok, bole matikn api.

PENYEDIAN MEE REBUS
1. Masukkn mee dlm mangkuk yg sesuai, letak taugeh, telur n tauhu, curah kuah n hias dgn daun sup, daun bwg,
bwg goreng, cili merah, cili hijau, cili jeruk n limau kasturi.


mee rebus..

No comments:

Post a Comment