Thursday, 14 April 2011

KUIH KERIA



Bhn2..
700 gm keledek wrna oren - kupas kulit - ptg kecil - rebus - lenyekkn - sejukkn
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1/2 cwn air

Cara2nya..
1. Masukkn tepung dlm keledek lecek n uli rata hingga mjdi doh. Doh mmg lembut n melekat dtgn, krn doh yg begini mhasilkn kuih keria yg lembut.
2. Taburkn tepung dtalam n tapak tgn, ambil doh sbyk 30 gm n bentukkn kuih mjd gelang ato mgikut saiz kegemaran msg2. Buat hingga habis.
3. Pnskn minyak n goreng kuih hingga keemasan. Sejukkn sbntr sblm dsira.
4. Masukkn gula n air dlm kuali, didihkn mggunakn api sdrhana.
5. Apabila air gula berbuih pekat, plahankn api n masukkn kuih n gaul rata.
6. Apabila gula mula mlekat pd kuih, padamkn api n terus mggaul kuih hingga gula mjd sira.

No comments:

Post a Comment