Thursday, 14 April 2011

SAMBAL UDANG PETAI

Bhn2..
15 ekor udang besar
1 btg serai - dketuk
10 bj bwg merah - dtumbuk*
3 bj bwg putih - dtumbuk*
2 inci belacan*
30 bj cili kering - ptg - rendam air pns - cuci - toskn - kisar
Garam secukupnya**
3 sdb gula merah**
1 sdb asam jawa**
1 cwn air
1 mangkuk petai - belah dua
Daun bwg - hiasan

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n masukkn serai sbntr, tumis bhn2 * sampai naik bau.
2. Masukkn cili kering yg tlh dkisar n masak shingga cili benar2 masak.
3. Perasakn dgn bhn2 ** n kacau lg n biar mdidih.
4. Masukkn udang, air n gaul lg smpi mdidih.
5. Masukkn petai n biarkn mereneh dlm 10 mnt. Siap n bole dhdgkn dgn daun bwg.
sambal udang petai..

No comments:

Post a Comment