Thursday, 28 April 2011

BANANA SHORTBREAD

As salam sumee..
Ni nak citer laa kan smlm buat shortbread resepi cmg..ala ala besekut tu pastu ternmpk la skali resepi banana shortbread ni..pikir2 nk buat smlm tp mata mcm layu jerr kan..so x jd ler nk buat..2 3 ari lepas ade pulak kawan namanya 'ieda hijau' bg pisang..xtau ape nama pisang tu..besoooor2  kooo..yg ieda ni pn xtau nama pisang ni, katanya berlambak2 kt umah diaa..ni haa gambor pisang tu..kalu u all tau ape namanya sila bgtau yerr..encik suami pn xtau pisang apakah ini..hahhaha..cube u all peratikn pisang ni, masa ieda bg masih hijau tp ni dh kuning dh..




Jd arini buat la banana shortbread cmg dgn pisang nii..tm ksh cmg..resepi2 u mmg mabeles..tqtqtq..bole buat minum ptg..rasenyer pulak laaa malas nk ckp mmg sedap laa..jom kite tgk resepinya..




Bhn2..
100 gm gula peerang
130 gm butter
1 sdk soda bicarbonate
1/3 sdk garam halus
2 bj telur gred A
300 gm pisang embun - dlecek
300 gm tepung gandum*
1/2 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak
80 ml susu segar




Cara2nya..
1. Putar gula perang, butter, soda bicarbonate n garam halus hingga bkrim n gula hancur.
2. Masukkn telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
3. Masukkn pisang lecek, putar plahan hingga rata.
4. Pd kelajuan paling plahan, masukkn tepung bselang seli dgn susu segar, buat hingga habis.
5. Tuang dlm loyang berukuran 8 inci yg telah dlenser dgn butter n alas dasarnya dgn krts mnyk.
6. Hias ikut kreativiti. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dahulu pd suhu 180C slama 1 jam ato shingga masak, bgantung pd oven msg2.
7. Sejukkn shortbread ats jaringan n kalau suka sapu dgn piping jell utk menambah seri shortbread td.





HADIAH DARI TEMAN TERSAYANG




Assalamualikummm..arini xnk citer psl makanan ke resepi ke ape ke yaa..arini nk citer tentang pemberian dr seseorg yg cukup mesra alam..cukup peramah..cukup menawan orgnyer..yg penting cukup sifat orgnyer hehehhe..lalinkk jgn mare tau hehehe..alaa kalu u marah i majuk nti tauu..namanya 'biar la rahsia' hehehhe..
ni laa lalink i poskn brg ni tuk i..cantik sgt..mmg sesuwai la kalu letak kt depan pintu rumah i..dh tu pulak green kaler mmg peberet ii..mcm tau2 aje kan lalink..tm ksh byk2 sudi mhadiahkn i brg yg cukup istimewa ni..rse terharu pn ade nk nanges pn ade..x sangka ade gak org yg sudi bg i hadiah..aminnn..moga lalink i trus dmurahkn rzki, dberi kesihatan yg baik, keluarga yg bahagia, kwn2 yg penyayang n moga sgala impian u tercapai hendaknyer..kapan agaknya kite bisa ketemu yaaa bukkk..ari rayaa??? lamanyerrr..u cepat2 la kite g trip mane2 i x sabar dh nih tau huhuhuhu..bole laa kite gelak sakan nti..dgn kwn2 yg lain2 juga kan kan kan lalink..
lalinnkkk tenkiuuu lg skali yerrr brg niii..mmuuaahhh..

PECAL JAWA

Assalamualaikumm sumee..arini kan buat pecal jawa..seumur hidup x prnh buat pecal..wpn en suami org jawa ni la pertama kali buat..mmg sedap uu..tgk en suamiku mkn pn sampai btmbh..alhmdlhh..x perlu mkn nasi pn xpe..mkn pecal aje dh sedap..lg2 kalu pedas kuahnyer tu mak ooiii x bole nk ckp la heheh..rugi tau kalu u all x cube..tp yg ni mmg pedas..sape2 yg nk cube tp x tahan pedas bole kurangkn cilinya yaa..zaasssss..

Bhn2..
10 tangkai cili kering - cuci n toskan
5 bj cili api
1 bj bwg merah besar*
2 ulas bwg putih* - *dhiris
1 inci belacan
1 cwn air pns
1 sdk pati asam jawa
2 sdk gula
Garam scukupnya
1 bungkus pes pecal + 1 cwn air panas - gaul rata

Bhn2 ulam..
1 bj timun - dhiris
1/2 bj sengkuang - dhiris
2 keping tauhu - goreng - potong dadu

Bhn2 ulam - dcelur bsama air yg dtmbhkn sdkt minyak
1 ikat kangkung
300 gm taugeh
6 btg kacang panjang - potong 2 inci

Cara2nya..
1. Pnskn sdkt minyak, goreng cili kering, cili api, belacan, bwg merah n bwg putih shingga sdkt garing, angkat, masukkn dlm pengisar, tmbhkn air, asam jawa, gula n garam scukupnya n kisar shingga lumat.
2. Masukkn pes pecal yg telah dbancuh bsama air panas td n kisar lg shinnga lumat. Siap dhdgkn bsama ulam2.

ASAM PEDAS IKAN MERAH

Assalamualaikum n slmt tghr ya sumee..jumpe lg segmen yg pertama ni ha..kite ni kan ari ari laaa memasak kan..kdg2 tu sampai dh xtau nk masak ape..i ni dh berpuluh tahun dh mkn lauk ni hehhehe knp yer x jemu2 heheh..yer laa dh tekak melayu kan x bule buat ape..arini pg2 td pas buat bekpes trus siapkn utk lauk tghr..masak asam pedas jer la..lgpn smlm ank2 request nk asam pedas..katanye dh lame x mkn..alalalala lame tu mcm 1 bulan padahal 2 minggu lps br mkn asam pedas heheh..so moh la kite..


Bhn2..
1 ekor ikan merah sdrhana besar - potong 6 - rendam dgn air lemon - cuci - toskn
2 cwn air
1 sdb pati asam jawa
Garam n gula scukupnya
1 kuntum bunga kantan - belah dua
2 genggam daun kesom
10 bj bendi
2 bj tomato - belah empat

Bhn2 kisar..
2 bj bwg merah besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 btg serai
20 bj cili kering - potong - rendam air pns - toskn
Segenggam daun kesom
1 bj bunga kantan
2 inci belacan

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar shingga naik bau n sdkt garing.
2. Masukkn air, asam jawa, garam n gula, biar mdidih dlm 15 mnt.
3. Masukkn bunga kantan n kacau lg.
4. Masukkn ikan merah, daun kesom, bendi n tomato, biar mereneh dlm 10 mnt.
5. Rasa kuah asam pedas n tmbhkn mane yg perlu. Siap.

Wednesday, 27 April 2011

SHORTBREAD

Assalamualaikumm sumee..jumpe lg utk arini, pas buat lauk sardine td rehat2 la jap pastu dok pikir ptg nk buat ape yerr..pikir punyer pikir n jalan2 kt blog cmg nmpk laa resepi ni n trus buat, tm ksh cmg sudi share resepi2nya yg mmg mabeles.., tgh2 buat adik sree pn meng'order' skali so buat la skali..tm kasih sree sudi oder dgn akak yaa..nti oder lg heheheh..so jom kite tgk resepinya..




Bhn2 shortbread..
300 gm tepung gandum
80 gm gula castor
80 gm serbuk badam
250 gm butter
110 gm susu tepung


Bhn2 coklat topping..
350 gm coklat masakkan jenama TULIP
1 sdk shortening
100 gm coklat masakan putih TULIP


Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 utk shortbread dlm satu bekas, gaul hngga adunan mjd doh yg lembut.
2. Kuarkn alat pmotong dr loyang 12 x 12 x 1 inci, alaskn loyang dgn krts minyak, biar besar dr saiz loyang.
3. Masukkn doh ke dlm loyang n ratakn hngga memenuhi loyang. Tekan2 spya sama rata n seimbang spt gmbr dbwh.




4. Masukkn kembali alat pemotong n tekan plahan hingga rata.




5. Bakar dlm oven pd suhu 150C slama 45 mnt ato shingga garing.
6. Kuarkn dr oven, biar suam n kuarkn alat pmotong td n sejukkn dlm fridge dlm 15 mnt.
7. Pnskn coklat masakn scara double-boiler, bila coklat cair, masukkn shortening n kacau hingga rataa. Angkat coklat td n tuang atas shortbread. Ratakan coklat hngga memenuhi pmukaan shortbread. Ketepikn sbntr.
8. Cairkn coklat putih scara double-boiler. Bila cair masukkn dlm piping beg n paipkn beberapa garisan memanjang ats coklat td. Bila siap, ambil lidi sate, lorek ke kanan n ke kiri scara mlintang garisan coklat putih td hingga mdpt corak yg d ingini.




9. Kemudian, masukkn kembali alat pemotong td n tekan plahan2.


10. Sejukkn dlm peti sejuk hingga colat keras, keluarkn alat pemotong n boleh d asing2kn shortbread td sblm dsmpn dlm bekas kedap udara.


                                                dh siappp..
                                       acuan shortbread 12 x 12 x 1 inci..

SAMBAL SARDINE

Assalamualaikummm n salam tghr sumeee..arini kan mmg nk abiskn sumee stok2 dlm fridge, abiskn sume lauk2 biar x mbazir..so ptg nti br g pasar kan..tghr ni masak apeeee..haaa kite mkn sardine jer yer ank2 heheh..tp kan suami n ank2 mmg suke banget lauk sardine ni n masak pedas cket..tp suami x bule mkn byk2 nti sakit kepala..alaa ciann abg kan..ank2 pulak jgn ckp laa..pg ptg siang mlm pn xpe mkn sardine..jom la kite tgk resepi yg simple ni yerr..


Bhn2 kisar..
1 bj bwg merah besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
15 btg cili kering - potong halus - rendam air pns - toskn

Bhn2 lain..
1 tin besar sardine
1 cwn air
1 sdk puri asam jawa
10 bj cili api*
2 bj cili besar hijau - belah dua*
6 bj tomato baby*
1 bj kentang - potong 6 - goreng dulu*
1 bj bwg holland - belah bulat*

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar hingga naik bau.
2. Masukkn sardine dlm tin, tuang air n kacau sbati.
3. Perasakn dgn asam jawa, garam n gula, kacau n biar mereneh sbntr.
4. Masukkn bhn2 yg bertanda *, gaul lg n biar sampai ikan masak. Siap n bole dhdgkn.

Tuesday, 26 April 2011

EPOK EPOK KENTANG

Assalamualaikummm..dh ptg br nk muncull hehhe..td dok cbuk berborak dgn kwn yg dtg umah..kitaorg same2 laa buat epok2 ni haa, boring x buat ape kann..so kitaorg fikir2 n trus buatt..jom la kite tgk resepinya..

Bhn2 doh..
950 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
4 sdb marjerin*
1 sdb minyak sapi* - dcairkn
80 ml minyak masak
375 ml air suam + 1 sdk garam

Cara2nya..
1. Masukkn tepung gandum n tepung beras dlm bekas besar.
2. Tuang marjerin n minyak sapi yg telah dcairkn td bsama minyak masak n gaul sehingga rata.
3. Masukkn air yg dcampur dgn garam td sdkt demi sdkt n gaul biar sbati. Terus uli shinnga doh jd lembut.
4. Ketepikn doh, tutup n biarkn doh dlm 30 mnt.

Bhn2 inti - dkisar..
3 bj bwg merah besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 sdb udang kering - rendam air panas - toskn
10 bj cili kering - potong - rendam air panas - toskn
2 tangkai daun kari
1 cwn air
Bhn2 lain..
800 gm kentang - buang kulit - potong dadu kecil
250 gm daging - potong kecil - rebus - simpan air rebusan
4 sdb rempah kari - dbancuh bsama 1/2 cwn air
4 tangkai daun kari
Garam n gula scukupnya

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn rempah kari yg dgaul bsama air td n masak lg shingga garing.
3. Masukkn daging yg drebus td bsama air rebusan daging n gaul sbntr.
4. Masukkn kentang, garamn gula n daun kari n masak shingga kentang empuk n kering. Siap.
5. Ambil adunan doh td sbyk 20 gm, bulat2kn n leperkn dgn kayu 'roll'.
6. Ambil 1 sdb inti n letakkn dlm adunan doh td, tutupkn inti dgn doh n kelimkn doh, buat sampai abis.
7. Gorengkn epok epok yg telah siap dbuat dgn api kecil. Siap dhdgkn.

Monday, 25 April 2011

CUPPOCCINO CAKE

Assalamualaikummm skali lggg..arini cube oven br 'test power' heheh, buat laa cuppoccino kek, sedap la kek nii tp kan i x bole mkn..td mkn sepotong aje dh sakit kepala bdenyut2..tp mmg x dnafikn la sedapp..jom la kite tgk, resepi ni asalnya dr 'oreo butter cake' tp i dh ejas2 jd cuppoccino kek hahhaha..jom kite terjah resepi jom..

Ingredients..
250 gm butter
5 egg yolks
6 tbsp fresh milk
2 tbsp coppuccino paste
250 gm self raising flour
1/2 tsp baking pwdr
2 tbsp coffee expresso
5 egg white
130 gm sugar

Method..
1. Heat oven to 185 degrees Celcius. Grease n line a 8x8 inch square cake tin.
2. Beat butter till creamy n soft.
3. Add egg yolk one at a time n milk, alternately, making sure eggs n milk are blended in well aftr evry addition.
4. Add cuppoccino paste, flour, baking pwdr n coffee expresso n mix well.
5. In anthr mixing bowl, whisk egg white n sugar till stiff. Fold into d butter mixture in two addition.
6. Pour into d baking tin n bake for 45 minutes.

                                                  dsejukkn ats wire rack..

BANANA CHOCOLATE MUFFIN

Assalamualaikumm sumee..arini lmbt i updates blog nii, ptg td ade tetamu dtg terjah umahh..tetibaa jer dh ade depan pintu, ambooii sukee terjah2 i tau heheh..my BFF 4 ever PUAN SERIWATI TAIB..tenkiu ygg dtg umah..suke tau terjah2 tp xpe i like..kebetulan mmg la tgh dok buat muffin ni sbb ade pisang kt dapur kan, ape lg buat la, so mmg la rzki kwn i dua org ni asben n wifeee..katanya muffin ni sedapp..i x kata yer hehhe, mmg i buat kurang manis..jom kte tgk resepinya..


Bhn2..
80 gm gula perang
1 sdb ovallate
4 bj telur gred "A"
260 gm pisang berangan - dlecek
1/2 sdk esen pisang
250 gm tepung gandum*
1 sdk baking pwdr*
1 sdk soda bicarbonate - *satukn n ayak
80 gm dark chocolate - dsagat
240 gm butter - cairkn n sejukkn
Chocolate chips utk hiasan
Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 180C, alas tin muffin dgn paper cup sesuai ato guna muffin cup jenis keras. Ketepikn.
2. Pukul gula perang bsama ovallate hingga rata.
3. Masukkn telur n putar pd kelajuan tinggi hingga kembang n pekat.
4. Masukkn pisang lecek n esen pisang. Gaul rata.
5. Masukkn tepung sdkt2 hingga habis, pukul dgn mgunakn spatula.
6. Masukkn pula coklat cincang n gaul rata.
7. Tuang butter cair, gaul rata dgn spatula hingga rata n sebati.
8. Sudukn adunan ke dlm muffin cup 3/4 penuh n tabur dgn sdkt chocolate chips, buat hingga siap.
9. Bakar slama 30 mnt ato hingga masak, biar sejuk ats jaringan sblm dhdgkn.
                                                           masih dlm oven..

Sunday, 24 April 2011

OREO BUTTER CAKE

Ingredients..
250 gm butter
190 gm sugar
5 egg yolks
5 egg whites
250 gm self raising flour
2 tsp vnla essence
6 tbs fresh milk
200 gm oreo cookies - clear d cream - crush coursely
Cream from d cookies

Method..
1. Heat oven to 185 degrees Celcius. Grease n line a 8x8 inch square cake tin.
2. Beat butter n cream from d cookies till pale n creamy.
3. Add egg yolk one at a time n milk, alternately, making sure eggs n milk are blended in well aftr evry addition.
4. Add vnla essence n flour. Mix well.
5. In anthr mixing bowl, whisk egg white n sugar till stiff. Fold into d butter mixture in two addition.
6. Add crushed cookies n fold well.
7. Pour into d baking tin n bake for 40-45 minutes.
full decoration..

oreo butter cake with fondant..
oreo butter cake..

NUTELLA STRAWBERRY TART

Assalamualaikum n slmt berhari minggu skali lgg freennn..ptg ni punyer menu mmg ank2 suke banget..kalu mkn ank2 x bole nk berentii..suke tgk ank2 suke mkn..dh la tu buatnyer punyer la senangg..jom la kite tgk ape selanjutnya..daaaaaaaaa..
Bhn2 pastry..
160 gm butter
80 gm gula castor
1 sdk esen vnla
sdkt garam
1 bj telur
250 gm tepung gandum



Bhn2 filling..
Nutella secukupnya
Starwberry secukupnya - belah dua
Appricot jelly


Cara2 mbuat pastry..
1. Pukul butter bsama gula, esen vnla, garam shingga lembut - sekejap jer n jgn smpai kembang nti bminyak.
2. Masukkn telur n kacau shingga sebati
3. Masukkn tepung n uli adunan shingga mjadi doh. Kalu doh lembik, taruk tepung sdkt2. Doh mesti lembut.
4. Dough dsmpn dlm fridge slama 30 mnt sblm dtekan ke acuan.
5. Tekan doh pd acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius slama 15 mnt n sejukkn.



Cara2 myediakn nutella strawberry tart..
1. Isikn nutella dlm piping bag n pipe kan dlm 'shell tart' shingga penuh.
2. Letakkn strawberry ats filling n sapukn apricot jelly spya nmpk bkilat. Siap dhdgkn.

LONTONG

Assalamualaikumm sumeeeeeeeeeee...bestnyer ari mingguuu.., smlm mcm boring sbb anak gadis ikut rombongan skolah g melaka..so arini sumee ade rumahhh..pg2 td dh siapkn sarapan tuk family..lontong..errmmm mmg sedapp..tp yg ni mkn dgn lemang..sbnrnya tersalah rebus hahahha..nk rebus nasi impit tp terrrrrebus lemang lakkk..mkn jer laa hehhehe..jom la kite skodeng resepii..


Bhn2..
20 bgks mini nasi impit/lemang - drebus
400 ml santan
800 ml air
Garam n gula scukupnya
1 btg lobak merah - potong kasar*
10 btg kacang panjang - hiris panjang serong*
300 gm suhun - rendam air pns*
300 gm tauhu kering - rendam air pns*
1 paket plastik tempe - potong dadu n goreng*
3 keping tauhu - potong dadu n goreng*
300 gm kobis - hiris halus

Bhn2 kisar..
2 bj bwg merah besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 btg serai
3 bj buah keras
4 bj cili merah besar
5 bj cili api

Bhn2 lain..
5 bj telur - drebus - buang kulit - belah dua
Sambal tumis
Serunding

Cara2nya..
1. Tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn santan n air, biar sampai mdidih n slalu dkacau, masukkn garam n gula scukupnya.
3. Masukkn bhn2 yg bertanda * n biar mereneh dlm 10 mnt.
4. Masukkn kobis n gaul rata biarkn lg 5 mnt, angkat n hdgkn.

Friday, 22 April 2011

BROWNIES KUKUS LAPIS KEJU

Assalamualaikumm n salam pg jumaat sumee..arini oven x siap lg huhu..mmg boring..pg ni bgn2 trus memikirkn kek ape nk buat so kaki trus melangkah ke dapur n tgn pulak mcapai peralatan mem'baking' hehhe..x tahan beb kalu 1 ari x buat sesuatu hehhe..pg ni siap la 1 resepi dr puan zaharah omar..trima ksh ya kak zah, sudi share bsame resepi ni, semoga kak zah trus dlimpahi idea2 yg bernas aminnn..i pnyer x brape mengancam, dh tersalah guna loyang..ape2 pn jom la kite tgk resepi ni..




Bhn2..
Lapisan coklat
80 gm butter
50 gm coklat masakan
130 gm gula castor
5 bj telur
1 sdk coklat emulco
50 gm tepung superfine*
30 gm serbuk koko*
1 sdk serbuk penaik* - *ayak bsama

Cara2nya..1. Cairkn butter n coklat masakan scara double boiler n sejukkn.
2. Pukul telur n gula smpai kembang, masukkn butter, coklat cair, coklat emulco n gaul sebati.
3. Masukkn tepung, srbuk koko n srbk penaik n gaul adunan hingga sebati.
4. Tuang adunan dlm loyang 8 inci yg telah dgriskn bsama sdkt butter n lapik kertas mnyk n kukus slama 30 mnt.

Lapisan keju..
Bhn A
50 gm gula castor
30 gm ovalette
3 bj telur

Bhn B
50 gm tepung superfine
30 gm tepung jagung

Bhn C
150 gm krim keju
2 sdb susu manis
Beberapa titik pwrna pink
Bhn D
60 ml minyak jagung

Cara2nya..
1. Pukul bhn2 A shingga kembang n pekat.
2. Masukkn bhn2 B n gaul rata n ketepikn.
3. Dlm mangkuk lain, pukul bhn2 C shingga lembut.
4. Masukkn dlm adunan telur A+B n kacau sebati.
5. Kemudian masukkn minyak jagung n gaul rata dgn spatula.
6. Tuang ats adunan yg dkukus td, sebelum dtuang lorek2kn pmukaan adunan ptama td dgn garpu, baru tuang adunan yg baru.
7. Kukus lg slama 30 mnt ato smpai masak. Angkt n sejukkn ats wire rack.

Thursday, 21 April 2011

POP CORN

Assalamualaikummmm sumeee...pop pop pop pop haaaa meletop letop dia dlm periukkk hehhehehe..ni laa diaa pop corn..ank kecik dok mntk pop corn pop corn x abis abis!! ajak g tgk wayang la..nk beli pop cornn..so skrg xyh g tgk wayang buat pop corn sdiri aje hehhehe..menu ptg ini..jom la tgk ape yg patut..senang jer buatnyer..


Bhn2..
1 cwn jagung popcorn
3 sdb butter
4 sdb golden syrup
1/4 cwn coklat masak - cairkn scara double boiler

Cara2nya..
1. Pnskn butter shingga cair.
2. Masukkn jagung popcorn n biar rata dlm periuk.
3. Tutup periuk n biar popcorn masak n meletup2 dlm periuk dgn mgunakn api kecil.
4. Bila jagung sudah tdk meletop, itu tandanya dh siap n ttp api.
5. Tuang golden syrup n coklat cair td n gaul sebati. Bole dhdgkn smbil menonton.

KARI KEPALA IKAN

Assalamualaikumm sumee..smlm x buat ape2 pn rse cam boringggg jerr..oven lak problem, nsb ade warranty lg so g anta blek n harap2 laa dpt tuka yg br..arini kite mulakn dgn lauk yer..x la masak best sgt..ala buat kari kepala ikan aje..dlm peti es tu tgk2 ade kepala ikan merah 3 ketol..errmm apa lg trus buat kari ni haa..so jom la kite tgk resepinyer..

Bhn2..
3 ketol kepala ikan merah - rendam dgn air lemon - cuci - toskn
6 sdb rempah kari ikan + 1/2 cwn air - gaulkn
200 ml santan kotak
200 ml air
Garam n gula scukupnya
2 keping asam gelugor
1 sdb bj sawi
10 bj bendi
2 bj cili besar merah - belah dua
1 bj tomato - belah empat
4 tangkai daun kari

Bhn2 kisar..
1 bj bwg besar merah
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
2 tangkai daun kari
10 bj cili kering - potong - rendam air pns - toskn

Cara2nya..
1. Tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn rempah kari yg dgaul bsama air, biar masak garing.
3. Masukkn santan n air, biarkn mdidih dlm 10 mnt, br masukkn garam n gula scukupnya.
4. Masukkn ikan, asam gelugor, bj sawi, bendi, cili merah, tomato n daun kari, biarkn mereneh selama 10 mnt ato shingga ikan masak. Siap dhdgkn.

Tuesday, 19 April 2011

CUCUR BADAK

Hiiiiiiiii sumeee..jumpee skali lg..kali ni dgn hdgn ptg..mmg sedap kuih nihh uuuu..dr dulu mmg nk buat, tp aritu bile nmpk puan kay buat maakk oooiii terangkat n terliur rsenyaa..td pg2 dh kuar pastu g cr keledek..akhrnya jumpe gak..ni br siap buat..resepi ni amek kt blog puan kay..kpd puan kay..sis u punyer resepi mmg mabeles!! meletopp!! lembuttttttttt gilerr puann..terbojeh (ayat puan kay suke hehhe) ii uu mkn cucur badak ni n tqtqtqtqvm sis ailebiu laaa..jom kite tgk resepi puan kay..


Bhn2..
500 gm ubi keledek - rebus - toskn - lecek lumat
100 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1 sdb gula
(satukn semua bhn2, gaul sebati n ketepikn )

Bhn2 inti kelapa..
1 cwn kelapa parut muda - ambil putih shj
1 helai daun kunyit - hiris halus
10 ekor udang basah - buang kulit - potong kasar - cuci - gaul dgn 1 sdk serbuk jintan manis
Garam n gula secukupnya


Bhn2 kisar..
10 tangkai cili kering - potong kecil - rendam air pns - toskn
1 cm kunyit hidup
1 bj bwg besar
2 ulas bwg putihb
1 btg serai
Segenggam udang kering

Cara2nya..
1. Pnskn mnyk n tumis bhn2 kisar, masak hingga harum n sdkt garing.
2. Masukkn udang basah n sdkt air n masak lg.
3. Masukkn kelapa parut bsama garam n gula secukup rasa, kacau sbati shingga kelapa masak n air kering.
4. Akhr skali masukkn hirisan daun kunyit, kacau n ttp api n biarkn sejuk sblm dgunakn.

Cara myediakn cucur badak..
1. Ambil adunan tepung yg dcmpr bsama keledek sbyk 30 gm, bulat2kn kemudian leperkn d ats tapak tangan.
2. Masukkn sesudu teh inti kelapa n tutup spya mjd bulat n leperkn. Buat hingga selesai.
3. Goreng dgn mnyk yg sdrhna panasnya shingga cucur badak kekuningan, angkat n sediakn utk dhdgkn.