Tuesday, 19 April 2011

CUCUR BADAK

Hiiiiiiiii sumeee..jumpee skali lg..kali ni dgn hdgn ptg..mmg sedap kuih nihh uuuu..dr dulu mmg nk buat, tp aritu bile nmpk puan kay buat maakk oooiii terangkat n terliur rsenyaa..td pg2 dh kuar pastu g cr keledek..akhrnya jumpe gak..ni br siap buat..resepi ni amek kt blog puan kay..kpd puan kay..sis u punyer resepi mmg mabeles!! meletopp!! lembuttttttttt gilerr puann..terbojeh (ayat puan kay suke hehhe) ii uu mkn cucur badak ni n tqtqtqtqvm sis ailebiu laaa..jom kite tgk resepi puan kay..


Bhn2..
500 gm ubi keledek - rebus - toskn - lecek lumat
100 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1 sdb gula
(satukn semua bhn2, gaul sebati n ketepikn )

Bhn2 inti kelapa..
1 cwn kelapa parut muda - ambil putih shj
1 helai daun kunyit - hiris halus
10 ekor udang basah - buang kulit - potong kasar - cuci - gaul dgn 1 sdk serbuk jintan manis
Garam n gula secukupnya


Bhn2 kisar..
10 tangkai cili kering - potong kecil - rendam air pns - toskn
1 cm kunyit hidup
1 bj bwg besar
2 ulas bwg putihb
1 btg serai
Segenggam udang kering

Cara2nya..
1. Pnskn mnyk n tumis bhn2 kisar, masak hingga harum n sdkt garing.
2. Masukkn udang basah n sdkt air n masak lg.
3. Masukkn kelapa parut bsama garam n gula secukup rasa, kacau sbati shingga kelapa masak n air kering.
4. Akhr skali masukkn hirisan daun kunyit, kacau n ttp api n biarkn sejuk sblm dgunakn.

Cara myediakn cucur badak..
1. Ambil adunan tepung yg dcmpr bsama keledek sbyk 30 gm, bulat2kn kemudian leperkn d ats tapak tangan.
2. Masukkn sesudu teh inti kelapa n tutup spya mjd bulat n leperkn. Buat hingga selesai.
3. Goreng dgn mnyk yg sdrhna panasnya shingga cucur badak kekuningan, angkat n sediakn utk dhdgkn.


No comments:

Post a Comment