Thursday, 21 April 2011

KARI KEPALA IKAN

Assalamualaikumm sumee..smlm x buat ape2 pn rse cam boringggg jerr..oven lak problem, nsb ade warranty lg so g anta blek n harap2 laa dpt tuka yg br..arini kite mulakn dgn lauk yer..x la masak best sgt..ala buat kari kepala ikan aje..dlm peti es tu tgk2 ade kepala ikan merah 3 ketol..errmm apa lg trus buat kari ni haa..so jom la kite tgk resepinyer..

Bhn2..
3 ketol kepala ikan merah - rendam dgn air lemon - cuci - toskn
6 sdb rempah kari ikan + 1/2 cwn air - gaulkn
200 ml santan kotak
200 ml air
Garam n gula scukupnya
2 keping asam gelugor
1 sdb bj sawi
10 bj bendi
2 bj cili besar merah - belah dua
1 bj tomato - belah empat
4 tangkai daun kari

Bhn2 kisar..
1 bj bwg besar merah
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
2 tangkai daun kari
10 bj cili kering - potong - rendam air pns - toskn

Cara2nya..
1. Tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn rempah kari yg dgaul bsama air, biar masak garing.
3. Masukkn santan n air, biarkn mdidih dlm 10 mnt, br masukkn garam n gula scukupnya.
4. Masukkn ikan, asam gelugor, bj sawi, bendi, cili merah, tomato n daun kari, biarkn mereneh selama 10 mnt ato shingga ikan masak. Siap dhdgkn.

No comments:

Post a Comment