Sunday 9 August 2015

TELUR MASIN

Assalamualaikum..
Semoga semua sahabat sihat walafiat hendaknya ya. Tanggal 23hb yang lepas berkesempatan mencuba membuat sendiri telur masin selepas melihat rakan FB kita sis NekIbu Shida buat semasa Ramadhan yang lepas. Masa Ramadhan pula tak tahu dimana telur itik ada terjual di Kulaijaya nih.

Kebetulan semasa Lebaran tempoh hari balik ke kampung mertua dan ternampak pula signboard orang menjual telur itik, jadi dapatlah membeli. Sekurang-kurangnya dapatlah juga kita mencuba buat sendiri telur itik nih kan..suami pun memang suka telur masin nih..





TELUR MASIN

Bahan-bahan..
20 biji telur itik - cuci bersih - keringkan
500 gm garam kasar
1500 gm air

Cara-caranya..
1. Masukkan telur itik yang telah dicuci bersih dalam balang kaca atau bekas yang sesuai.
2. Masak garam dan air sehingga garam larut. Biarkan semalaman.
3. Tapis dan tuang air garam dalam balang/bekas yang berisi telur itik sehingga penuh.
4. Tutup balang/bekas dan tulis tarikh.
5. Buka selepas 2 atau 3 minggu dan boleh direbus.


3 comments:

  1. Assalammualaikum jc, senang je buatnya ye. Selalu mertua buat. Ni boleh la cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..

      Alhamdulillah..kita pun pertama kali mencuba..

      Delete
  2. This is a wonderful article, Given so much info in it, These type of articles keeps the users interest in the website... good luck. What are some of the cheapest places to travel to in the world? From Asia to Africa and Europe, Things to do 's got budget breakdowns for the cheapest places.

    ReplyDelete