Thursday, 5 February 2015

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

Assalamualaikum..
Entry untuk bulan ini kita mulakan dengan menu yang juga menjadi 'wish list'. Akhirnya terlaksana juga walau pun sudah berkurun. Sebenarnya i dah buat minggu lepas kalau tak silap..tapi macam mana laa boleh lupaa..

Resepi pula i dapat dari mok cik gugel la..mana lagi kann..korang pilih jer mana satu nak. Kini resepi semua di hujung jari. Cumanya i tidak menggunaka cheese slice tetapi digantikan dengan cheddar dan mozarella. Initi pula kalian boleh juga buat ikut kreativiti masing-masing ya.




Bahan-bahan inti..
400 gm daging kisar RAMLY
1 biji bawang holland*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia* - *tumbuk halus
5 biji cili api - hiris halus
1 sdk serbuk lada hitam
1 sdk garam
1 sdk gula

Bahan-bahan lain..
3 biji telur*
200 gm susu segar* - *satukan dan kacau sebati
10 keping roti
2 pokok daun bawang - hiris halus
Cheddar dan mozarella secukupnya - satukan dan gaul rata

Cara-cara inti..
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus sehingga naik bau.
2. Masukkan cili api, tumis beberapa saat dan masukkan daging kisar. Kacau sehingga daging berderai.
3. Tambahkan serbuk lada hitam, garam dan gula. Masak sehingga kering. Tutup api.
4. Sediakan bekas casserol atau yang sesuai dan oleskan dengan mentega.
5. Celup roti didalam adunan telur dan susu, susun dalam casserol sehingga menutup keseluruhannya.
6. Sendukkan sebahagian inti diatas roti dan ratakan.
7. Tabur pula daun bawang diikuti dengan cheddar dan mozarella sepenuhnya.
8. Ulangi cara-cara nombor 5 sehingga nombor 7.
9. Tuang rata baki adunan telur dan susu pada keseluruhan.
10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga keperang-perangan.
11. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Potong dan hidangkan bersama sos pilihan.



2 comments: