Bahan-bahan kulit..
160 gm mentega
80 gm gula castor
1 sdk esen vanilla
1 bj telur
250 gm tepung gandum - ayakkan
Cara-caranya..
1. Pukul mentega bersama gula kastor dan esen vanilla sehingga lembut, jangan sampai kembang nanti berminyak.
2. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembik, tambahkan tepung sedikit sedikit. Doh mesti lembut.
4. Simpan doh dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum diterap pada acuan.
5. Isikan sedikit doh dalam acuan dan terapkan dengan Tart Presser atau dibuat secara 'manual'.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 15 mnt.
7. Keluarkan kulit tat yang telah masak, sejukkan sebentar.
Bahan-bahan cheese..
250 gm cream cheese
50 gm gula aising - ayakkan
20 gm butter
1/2 sdb jus lemon
1 bj telur
Blueberry filling - secukupnya
Cara-cara cheese..
1. Pukul cream cheese, mentega dan gula aising sehingga sedikit gebu.
2. Masukkan telur dan perahan lemon dan pukul lagi sehingga sebati dan rata. Ketepikan.
3. Sudukan blueberry filling dalam piping bag kemudian pipe kan sedikit dalam kulit tat yang disejukkan tadi.
4. Ambil 1 sudu besar adunan cheese dan warnakan dengan pewarna ungu beberapa titik. Ini untuk hiasa bunga lorek diatas tat.
5. Sudukan juga adunan cheese dalam piping bag dan pipe kan juga dalam kulit tat yang berisi blueberry filling tadi. Isi sehingga penuh.
6. Buat 4 garisan pada sebelah bahagian adunan tat. Kemudian ambil pencungkil gigi dan tarik dari atas kebawah. Garisan tersebut akan menjadi lorekkan bunga. Buat sehingga habis.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 10 minit atau adunan cheese kelihatan kering dan mengembung.
No comments:
Post a Comment