Assalamualaikum..
Menu semalam yang tidak sempat i nak update. Permintaan dari Awin, katanya kali ini nak mama masakkan Asam Pedas yang betul-betul pedas. Memang pedas betul, lepas makan bengkak bibir hahaha.
Bagi yang tak suka pedas boleh kurangkan sukatan cili kisar ya dan bagi yang memang hantu pedas..nasihat i Asam Pedas ini hanya pedas peringkat sederhana hihihi..
Bahan-bahan..
8 ketul ikan pari - rendam dengan asam jawa - cuci bersih
1 biji bawang merah besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *tumbuk kasar
1 inci belacan bakar
6 senduk cili kisar
2 sdb gula
1 1/2 sdk garam
1/2 sdk perasa
4 sdk asam jawa ADABI
1 liter air
1 batang bunga kantan - belah dua
8 batang bendi
2 genggam daun kesom
6 biji baby tomato
Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dalam satu mangkuk sup kecil, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk kasar bersama belacan sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, masak sehingga sedikit garing dengan api kecil.
3. Masukkan garam, perasa dan asam jawa, kacau sebati.
4. Tuang air dan biarkan mendidih sebentar.
5. Masukkan ikan pari, gaul rata dan didihkan dalam 5 minit.
6. Masukkan bunga kantan, bendi dan daun kesom, renehkan lagi dalam 5 minit.
7. Akhir sekali masukkan baby tomato dan renehkan dengan api sederhana selama 10 minit.
8. Tutup api dan siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment