Thursday, 4 July 2013

AYAM MASAK ASAM PEDAS

Assalamualaikum..
Menu berbuka puasa kami semalam. 
Sebenarnya i kurang arif memasak hidangan lauk pauk, lagi-lagi asam pedas tapi semalam i masak dengan penuh kasih sayang dan i terasa kesedapan ayam masak asam pedas nih..hihihi..amboii naik lif tekan sendiri ehhh..
Betullll..i rasa macam sedap la lauk nih, u tak caya u try la buat, tapi kalu x kena pada selera u maknanya u masak tiada kasih sayang lerr tuuu kikiki.., jom lihat..


Bahan-bahan..
10 ketul ayam - cuci bersih - toskan
1 biji bawang merah besar*
5 ulas bawng putih*
1 inci halia*
2 biji buah keras*
1 sdk lada hitam* - *ditumbuk
40 tangkai cili kering - hiris - rendam air panas - cuci - toskan - kisar bersama 1 sdk belacan bakar
4 sdb gula
2 sdk garam
1 sdk perasa
2 sdk asam jawa ADABI
3 cawan air panas
1 biji terung - potong kasar
10 biji baby tomato
1 ikat daun kesom

Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan cili kering kisar, biarkan mendidih dalam 10 minit.
3. Masuk pula gula, garam, perasa dan asam jawa, gaul sebati.
4. Kemudian masukkan ayam dan gaul rata.
5. Tuang air panas dan biarkan mendidih dengan api kecil selama 10-15 minit sambil ditutup periuknya.
6. Buka penutup periuk, masuk pula terung, tomato dan daun kesom, renehkan lagi selama 10 minit.
7. Siap dimasak.

4 comments:

  1. bestnya asam pedas ayam ni, telan air liur dah ni...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlh sis..i pun terliur semula pulak hihi..

      Delete
  2. lama akk x buat asam pedas ayam..tgok pic tu terasa2 kt tekak kesedapanya..

    ReplyDelete