"Cake in jar" ataupun 'kek dalam balang' yang diilhamkan oleh orang2 barat dan kini sangat popular di Malaysia sejak beberapa bulan yang lepas, i juga mengetahui dari blogger2 barat sejak setahun yang lalu, nak buat tapi tak tahu nak beli 'jar' tu kat mana, jadi niat tu terbengkalaiii..dalam masa yang sama juga kalau tak silap i, duluu kek dalam balang nih dipopularkan oleh seorang sahabat FB, masa tu i tak tau dia beli kat mana 'jar' tu..nak tanya malu jadi i lupakan hasrat i..sekarang nih kat kedai Shirley (toke bakery) dah jual dah 'jar' nih, itu yang tercapai jugak nak buat kek nih..alhamdulillahh..resepi sama macam resepi "rainbow cake", i masukkan sekali lagi resepinya tapi kali nih i guna sukatan gram ya.., jom tengok..
ada juga yang bakar kek dalam loyang kemudian baru dimasukkan dalam balang..tapi i lagi suka bakar terus dalam jar, barulah 'cake in jar' asliii..cewahhh..
Bahan2..
200 gm butter330 gm gula castor
5 biji putih telur A
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
1 sdk pewarna ungu
1 sdk pewarna biru
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk pewarna oren
1 sdk pewarna merah
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Tuang putih telur dan esen vanilla, kemudian pukul lagi sehingga adunan sebati.
3. Masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar, gaul sebati dengan menggunakan spatula, jika nampak berketul2, gunakan mixer dengan kelajuan paling perlahan selama beberapa saat.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap bahagian lebih kurang dalam 210 gram dan tambahkan setiap bahagian dengan setiap pewarna, boleh tambah perasa jika suka, masukkan dalam 'piping bag' dan gunting hujung 'piping bag' supaya menjadi lubang kecil.
5. 'Pipe' nipis adunan warna ungu dalam balang bersaiz 2.5 inci lebar x 3 inci tinggi, diikuti dengan warna biru, hijau, kuning, oren dan merah. Jangan 'pipe' tebal sangat nanti kek akan mengembang.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu secara 'waterbath' dengan suhu 170C selama 35 minit atau sehingga masak, pastikan air dalam loyang adalah air panas.
7. Sejukkan kek, baru 'pipe'kan dengan adunan cheese (resepi dibawah) di atas kek dan hias ikut kreativiti masing2.
8. Ikatkan riben bersama sudu, sejukkan dan siap dihidangkan atau untuk dijual.
9. Adunan ini mendapat 13 balang.
Bahan2 cheese..
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 gm gula aising - ayakkan
Cara2nya..
1. Dalam mixer, sebatikan cream cheese dan butter.
2. Tambahkan gula aising dan pukul lagi sehingga adunan rata. Siap untuk digunakan.
balang nih i beli kat delight bake indahpura, kulai johor..
ada 2 saiz..
saiz kecil 2.5" x 3" harga rm1.00..
saiz besar 2.5" x 4" harga rm1.10..
kalu nak lagi murah
sahabat2 dikawasan lembah klang atau yang sewaktu dengannya dan johor
boleh ziarah QUALITYPACK ya..
disitu macam2 adeeeee..
POLYCLASS pun boleh cari ya..
di KL & IPOH pun ada cawangannya..
terima kasih pada semua sahabat2 yang memberi info tentang kedai2 tersebut..
semoga kalian dilimpahi rizki berlipat kali ganda dariNya aminnn..
Kak shu,
ReplyDeleteKedai shirley tu kat mana? Murahkan.. Ari tu member order, merata cari x jumpa.. Last2 beli yang kat iKEA.. Mahal tu.. Susah sikit nak budget price.. Profil margin lari..
Ogyep pun baked sekali In jar.. Barulah betul cake In jar...
sis ogyep..
Deletekat kedai shirley tu mmg murah ygg..tp i tau ade murah lg tau semurah 80sen tp nak belinya jauh dr rumah i huhu..nti i post tanya kawan2 kt kl ya..kalu guna jar yg mahal mmg susah kita nak jualkan..pendapat kita sama 'cake in jar' barulaa betooiiii hehehe..
Kak , balang tu area kl kat mana ye . Nak cari laa sebab nak buat . Cake cantik2 ni rajin laa na buat . Hehehehe
Deletesis nienyz buloe klik tulisan POLYGLASS diatas tu ya..kalu x silap di puchong..
DeleteSis utk sukatan sis letak 'sdk' ? Utk?
Deletesdk = sudu kecil
DeleteSis...kemasnya kerja2 you sis... Tergoda ai tgk rainbow cake in jar ni...Bilalah Naz pula nak buat ni sis???
ReplyDeletesis naz..
Deletecomot gak sisss heheh..nti dh free sis pulak buat ya..
sis jar tu mmg tahan dlm oven ye?? tuk pape resipi kek pun bule kan sis?? kat sini takde la sis....sis takde wat perkhidmatan pos ker hehehehe...
ReplyDeletealhmdlh sis yanie..jar tu tahan dlm oven..n bule gunakan ape2 resepi pun ya..kalu nak pos jar tu..postage akan jadi mahal sis..x berbaloi tau..
Deletetak takut pecah ker? apapun nampak cute... ^__^
ReplyDeletealhmdlh sis lawa..x pecahh..makasih siss..
Deletesalam...saya punya oven kecik la..so jarak antara jar dengan bhgn atas oven tu dekat..risau pecah pulak..bahan api tu drpd penutup oven tu..oven saya bulat..tu psl yg pemanas nye drpd atas..bwh takde pape...
Deletewslm wbt sis..
Deletekalu risau, cake in jar ini bule juga dikukus ya..
Salam sis. Kalau kek tu kukus resepi sm jg ke?
Deletesama sis..
Deletesalam sis kalo nak kukus berapa lama baru masak?
Deletewslm wbt sis..
Deletekalu kukus sis cuba 20 minit dulu ya, kalu x masak tmbh masa lg 8 minit..
comey comey...
ReplyDeletehehhe makaceh sis..
DeleteKalau nak beli,jar ni ada nama dia ker..or just cakap jar untuk kek...still kompius..:)Help me...
ReplyDeletecuma sebut jar aja sis..jar utk kek..ya bule sis..
DeleteAslmkm Shu. Cantik nya.... dah lama teringin nak buat tapi tunggu ada sebab dulu sbb saja2 buat xda org mkn kat rumah ni.
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletemakasih sis, betul tu..i pun sbb ade order tu yg buat skali, jarnya beli dh lama..itupun kasik kt org jugak sis..
Assalamualaikum... memang teringin nak buat kek jar ni..tapi asyik tertanya2..tak pecah ke bila bakar? tapi bila tengok gambar ok je..nanti kita cuba..terima kasih berkongsi ...
ReplyDeletewslm wbt sis nazrah..
Deletecuba ya sis..alhmdlhh x pecah..tadi pun i ade buat lg..
a'kum ,cm best jek cake in jar .nk try la nnti .akak mmg xlokek ea resepi ..semua di ajar .
ReplyDeletewslm wbt sis zura..insyaallah bestt, cuba la yaa..
DeleteSalam, Kak Jue..
ReplyDeleteNana nk tnye mmg boleh ke bkr terus dalam jar tu? xpecah ek? atau pun ada jenis2 jar yg boleh bakar terus dalam oven?
iyaa wslm sis mardiana..
Deleteooo buleee..x pecahhh..xde jenis, akak beli jar tu n bakar aje waterbath..tiada special jar pun..
owh ok... nnt nk try laa...tp biler bab2 bakar tu yg takut skit..takut pecah...wahaha.. tp resepi ni boleh kn bkar mcm biasa kn? hehe
Deletecuba yaa, resepi nih bule bakar mcm biasa tp kalu bakar apa2 kek dlm jar mesti bakar waterbath ya..
Deletehi sis..nice to meet u..really like yur blog..
ReplyDeletehi sis fariza & as-salam..tqvvm sis..
Deletewah tq bagi info kat mana nak cari jar ni..memang nak buat kek rainbow in the jar
ReplyDeletesama2 kembali sis haslina..
DeleteAssalam! Terima kasih ye tunjuk camna nak buat ni.. Teringin nak buat.. :)
ReplyDeletewslm wbt sis cik siti abu sujak..
Deletesama2 kembali ya sis, cuba la..
assalam...nak tanya la...delight bake 2 nama taman dia apa ya?blh bg alamat penuh x?pleassseee....nak cari la...saya ddk pontian,dkt sini blm wujud lg jar ni...hehe..tq
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekalu u tinggal di pontian, u bule beli di kilangnya terus di johor jaya, klik link QUALITYPACK diatas n sis bule dptkan alamat n contack number disitu ya..
boleh buat tempahan x? rm berapa /jar?
ReplyDeleteada sis nozzle..
Deleteharga promo skrg adalah rm7.50/jar dgn minimum order 7 jar..rm6.50 dgn 50jar keatas..
salam sis...kalau order, tahan ke x letak dlm peti sejuk if yg ade cream chesse tu
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekalu ade cream cheese mesti simpan dlm peti ya sis..
ooo...tp klau yg kite order n dorg pos tu, bleh tahan ke klu yg ade cream chesse.........
Deletekalau pos, i menggunakan perkhidmatan sejukbeku sis..
Deletesorry...perkhidmatan sejukbeku tu camne ye....
Deleteperkhidmatan sejukbeku ialah kek2 yg dihantar disimpan didalam peti sejuk, so x risau kek2 tu cair, kek akan sentiasa sejukkkkkk..
Deleteooo....hihihi...xtau pn...ingat nk wat gk bisnes jual kek ni...tp tu r risau kut2 x tahan...rupenye ade perkhidmatan camni...mahal x?
Deletebuleh cuba ya sis..nti sis klik kat tajuk taqbin..sis bule dpt info disana ya..semoga maju jaya ya sis..
Deletekak, waterbath tu mcm mane ye ? sy kurg jelas laa. huu
ReplyDeletewaterbath tu bakar dlm takungan air sis..
Deletesaya baru nak tanye pasal water bath..heheh..tq kak...
Deletesama2 sis..
DeleteSis,jar tu bleh beli dan pos kan tak? Kat mlka x de
ReplyDeletewslm wbt sis..i x jual jar..
Deleteslm sis nk tnya...kalu kek sj bole thn brapa lama ye.
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekek saja bule tahan 1 minggu diluar..
slm sis nk tnya...kalu kek sj bole thn brapa lama ye.
ReplyDeletewslm sis mahani..
Deletekalu kek saja bule tahan lebih dr seminggu ya..
assalam sis, nak tanye... tak pape ke bakar kat oven? jar tu kaca kn? tak expand? hehe. tq
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletedunwory, xde ape2 ya sis hihihi..
sis..cheese cream tu klu tukar dgn whipping cream atau fresh cream ok x
ReplyDeletebule sis..
Deletekak..jar tu yang cam jar untuk jam strawberry or orange marmalade tu ke?
ReplyDeleteiya betul tu sis zeha..
DeleteSalam sis, jar tu ade byk jenis ke? coz ade yg kata ade 2 jenis..ade yg kaca nipis..ade yg kaca tebal.. sis guna yg mn? x pecah ke? risau laa.. ingt nk try jgk..
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deleteitu i x pasti samada ada 2 jenis..setakat nih alhmdlh x pernah pecah lg semasa bakar..
sis,waterbath tu mcm mn ye? letak air panas dlm loyang then letak jar tu ke OR letak air panas dlm loyang then letak loyang len yg berisi jar tu? keliru lg..
ReplyDeleteletak air pns dlm loyang kemudian letak jar dlm air panas..bakar..
Deletekak,nak tanya laa..Kek nie blh tahan berapa lame ye? ingt nk try experiment dulu..klau berjaya..blh laa wat utk doorgift.. tp risau jgk klau x tahan nnt..
ReplyDeletekek tanpa krim bule tahan 1 minggu, mgkn lebih..kalu dh ade krim kena simpan peti sejuk n tahan 5 hari kalu guna cream cheese..
Deletethanks kak..bole x nk tny pndpt akak..kek ape yg sesuai utk buat doorgift utk kawin..
Deletewlcm sis..
Deletepilihan utk doorgift mmg banyak sis..tinggal pilih aja..
Salm sis,maaf tya jar yg kecil tu if guna ml bpa ml ya? Ada smpai 250ml x? Yg besar pula?
ReplyDeleteBr nk mcuba :-) tq
wslm wbt sis..
Deletekalu utk rainbow tiada sukatan cuma u kena pandai2 adjust ketika pipekan adunan mengikut warna sehingga tahap kurang dr 1/2 jar..
bakar cara waterbath tu mcmmane
ReplyDeletebakar didlm takungan air sis..
DeleteNak tanya...masa bakar dlm oven tu nak kena tutup ke balang kaca, dgn penutupnyer skali? atau dibiarkan jar itu terbuka tanpa penutupnye,sms dbakar dlm oven?
ReplyDeletex perlu tutup ya sis..
Deletecantek + kemas, suka tengok =)
ReplyDeleteterima kasih sis..
DeleteAs Salam sis, nape kek sy mengecut ye.lepas sejukkan kek 2 merenggang dari botol, tapi sy x buka pintu oven mase tngah membakar kek tu pun....
ReplyDeletewslm wbt sis..cuba lg ya..pastikan semua bahan2 dalam keadaan suhu bilik..
Deletetq sis
Deleteok wlcm..
Deletesalam, kene buka pintu oven ke ms bakar kek waterbath ni?
Deletewslm wbt sis, x perlu ya..
Deletesalam kak berapa kak jual kek dlm balang ini.
ReplyDeletewslm wbt sis..rm8/jar..kecuali mini cheesecake ya..
DeleteSlam... Sy dah try buat..mmg sedap n cantik.. Tp knape sy punye kat bawah xmasak..lembik.. Atas sume ok.. Air panas sepatutnye letak byk mane??
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekalu bwhnya lembik..maknanya x cukup masalak lagi tu sis..tmbhkan masa lg ya..oven msg2 berbeza..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteermmm...nak try buatlah..tapi yg belum letak krim..saya tak masuk dalam peti tahan berapa lame ye..
ReplyDeletekalu x masuk dlm peti bule tahan dlm 1 minggu..tgk keadaan dan tempat penyimpanan ya..
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deleteterima kasih sis..
ReplyDeletesama2 ya..
DeleteBoleh tahu cara nak kukus in jar...plzz help me
ReplyDeletekalu nk kukus juga bule..kukus mcm biasa aja ya..
Deletekalau kukus bp lama yer sis nk kene tgu? tq :)
ReplyDeletekukus dulu 30 minit, kalu x masak juga tambah masa lagi ya..
Deletekalau kukus bp lama yer sis nk kene tgu? tq :)
ReplyDeletesalam sis .. kne letak kt tengah oven ke? api atas bwh ke?
ReplyDeletewslm..iya ditgh ya..n api atas bwh..
Deleteklo cheesecake in jar tu pn gune api ats bawah ye ..? tQ sis .. mohon share resepi ye ..
ReplyDeletebetul sis..
Deletesis ade tak resepi tutti frutti cream dessert ? dh lame cari resepi ni ..
ReplyDeletexde la sis..
DeleteSalam kak, saya dah try resepi akak ni. Sedap.. tapikan, kenapa kek saya bila dh sejuk tu dia mengecut, tepi2 nya lekang dr jar..huhu.
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deleteooyeke..itu x pasti la sis..cuba lg ya..
Salam sis... terima kasih sebab share resepi nie... Alhamdulillah sy cuba buat untuk berniaga...banyak lak sambutan sampai x cukup tangan nak buat..tq ye sis.. tp nak try gak yang lain.. lama2 pun org jemu gak kan heheheh nak jual rainbow cake je... sekarang saya buat promosi end year sale RM5 utk 1 jar.. next year up lah sikit... now nak try red velvet pulak...tq so much..I love u hehhehehhheehh... ops lupa jenguk2 lah blog saya sis..baru nak berjinak2 berblog huhuhhuu
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletesyukur alhmdlhh atas rizkiNya..tahniah ya sis..teruskan dgn yg lain juga..i ziarah blog u nti ya..
saya suka blog u....byk resepi yg i bole belajar ...
ReplyDeletekalo letak whipping cream tahan brape la
Deletesilakan ya sis..kalu letak non-dairy whipping cream kena sellau simpan dlm peti ya..n tahan 4 5 hari dlm keadaan yg segar..
Deletemurah rezki sis kongsi ilmu dgn org lain..
ReplyDeleteamin atas doanya..sis juga sama ya..
DeleteAssalam.. jar tu mcm ade pendek ade tinggi..camane harganye nye ye..same rm8/jar ke? Tenkiu..
ReplyDeletewslm wbt sis..
DeleteRM8/jar utk jar yg rendah ya..
jar tu sume jenis jar ke blh bakar dalam ketuhar? takut je pecah or retak...
ReplyDeletei rasa semua jar bule sis..lgpun bakarnya secara waterbath..
DeleteSalam nk tanya,kek pelangi ni leh kukus x? Kukus sekali dgn balang ke?
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebule kukus ya..sekali dgn balangnya..
Salam kak,susu segar tu bole x kalu kte ganti dgn susu cair? Sukatan dia sama ke?menjejaskan rasa kek tu x nnt?
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebule tp teksturnya i tak pasti ya sis..
Salam sis
ReplyDeleteI plan nk buat cake pelangi in jar ni tuk doorgift
Tp saya musykil sesuai ke kek ni wat tuk doorgift
Sbb toping kek ni nk kene sejuk..atau saya wat kek ni tanpa ada toping utk pastikan kek bole tahan lama?
wslm wbt sis..menggunakan creamcheese utk door gift mmg x sesuai..kecuali kalu u simpan dlm peti ya..
DeleteLg satu soalan sis..maaf ye byk tanye
ReplyDeleteKalu toping cream cheese di ganti dgn coklat ganace bole ke?
Dan berapa lma kek pelangi ni dgn coklat ganace bole bertahan kalu x dismpn di peti sejuk?
Terima kasih byk sis
bule juga diganti dgn ganache atau buttercream..kalu simpan dlm peti bule tahan 5 hari dlm keadaan segar..lebih dr itu tahan juga tp tekstur x berapa bagus..
Deleteas salam..klau kukus kene waterbath jgk ke kak?
ReplyDeletewslm wbt sis..kalu kukus buat mcm biasa aja ya..
Deletesalam sis. maaf bertanya. bahan2 yang sis sukat agak2 dapat berapa jar? susu segar sis pakai susu apa? cream cheese sis pakai brand apa? maaf banyak bertanya.
ReplyDeletewslm wbt..
Deletekalu x silap 1 adunan bule dpt 13-15 jar..susu i guna jenama dutch lady, cheese jenama philly ya..
Salam sis... klau buat dalam tupperware kecik tu... adalah sy buat tapi sy masak di tempat laen dulu....rasa2 boleh tak kukus sekali lam tupperware tu hehhehehe..juz nak tau mana tau sis ada buat...heheh.. n sis sbb rainbow nie kan byk buang kuning telur... ada dah sy buat kek lapis pakai kuning telur je... hmmm sis ada ke resepi guna kuning telur je...banyak lak sy tanya kan..
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekukus juga bule n bule kukus sekali dgn taperwer kecik tu ya..kukus dlm pengukus ya bukan oven hihi..
utk kuning telur mmg bule buat kek lapis..yg lain2 tu biskut2 juga bule..buat sapu atas pastry puff juga bule..
salam sis..sy dah buat rainbow cake in jar guna resepi sis..tapi lps bakar,kek 2 mengecut..x melekat kat jar...ke mmg sifat semulajadi dia atau sbb sy overcook?
ReplyDeletewslm wbt sis, kek xkan mengecut, mgkn terlebih bakar..
DeleteMurahnye jar tu. Kt tmpt I mula2 beli jar kecik rm2. Pastu bru jmpe kedai murh skit. Tu pn rm1.40. Sy buat tp bhgian bwh lembik mcm xmsk. Air dlm loyang tu nk letak byk mana?
ReplyDeleteair lebih pun x pe ya sis, jgn kurang, lebih krang 1/3 penuh ya..
DeleteOk. Orait noted!
DeleteOh ya. Lagi satu nk tnya. Adunan kt atas tu boleh dpt bape jar?
ReplyDeletekalu x silap 1 adunan bule dpt dlm 12 jar..
DeleteSalam sis, kalau nak topping nye buttercream ape ye resepi yg sesuai untuk cover 13 balang?
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebuttercream i x pasti ya sis..x pernah buat lg..
teruja betul bile tgk kek pelangi akak ni!!!! sambil2 tu kite nk tye kalau kukus,jar tu xyah tutup ngn pape ke? biar terbuka gitu je eh?
ReplyDeletex tutup pun xpe ya sis..
DeleteSalam sis :) nak tnye..bpe satu jar ni ye tuk wedding
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekalu 100 jar ke atas rm6/jar ya sis..
salam sis ade jual kek rainbow ni sebiji x??? nak oeder leh??? u area mane ea sy area jhor jaya
ReplyDeletewslm wbt sis..maaf lewat reply..ada jual n i kat kulaijaya..
Deleteassalam.. wahh, bestnye! nk try buat.. tp sblm tu nk tny ni kak, kalau kek balang, kita buat pakai cara kukus boleh x agk2ny?? sbb saya xde oven.. sy slalu buat cupcakes pkai kukus je, tp xsure yg kek balang boleh ke x.. tlg reply ye kak, thanks! :D
ReplyDeletewslm wbt sis alyna..
Deletebule kukus ya..lebih moist..
hye sis..jar ni pkai saiz y mane ye ~
ReplyDeletekalu yg nih i guna jar paling kecil, bule dpt 15 jar..sis nk guna jar yg lebih tinggi juga bule tp dpt kurang dr 15 jar ya..
Deleteklu kita buat dlm jag ni cream cheese letak kat atas je la ye...
ReplyDeletebetul sis..
DeleteSalam sis,
ReplyDeleteNak tanya,kalu saya nk wat cupcake rainbow,sama juga ke bhn2 n kuantitinya.masak brp degree n masa brp lama?tqvm
wslm wbt sis..
Deleteiya sama aja bahan2nya ya..suhu 180C selama 20-30 minit ya..
Tqvm sis..mmg blog sis ni byk mmbntu.
Deletealhmdlh n sama2 sis..
Deletesalam, baiknya sudi share resipi..moga selalu success sis JC. dah lama teringin nk buat tp xtau cara, btw piping kek tu separuh jar ke 3/4 jar? saya xtau nk bajet takut kembang lps bakar xmuat jar pula
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekena pandai agak2 ya bila paipkan adunan utk setiap warna, cukup sampai 1/2 jar sahaja ya sis..
selamat mencuba..
salam sis tq atas info2 yang diberikan dlm komen2 diatas..maaf saya nak tanya kalau kek red velvet dan russian black and white, dia tahan lama mana ye dalam peti ais ye?sebab saya bimbang dia byk guna cheese..kalau letak dalam peti sejuk beku xpe ke ye?nanti kek tu x berubah ke?terima kasih yea
ReplyDeletewslm wbt sis, sama2 kembali..
Deleteapa jua kek bule tahan lama dlm peti, tp jika lebih dr 5 hari pun tahan cuma tekstur kek akan sedikit mengeras dan kering..jika sejukbeku i x pernah cuba ya..
mcm mana i nak order??? thank you ^_^
ReplyDeletebule call atau sms i seperti nombor yg tertera di atas blog ini ya sis..
DeleteAssalamualaikum kak, saya nak ucapkan terima kasih kat akak..sebab bermula dari recipe kek rainbow akak saya dah buat bisnes kecil2 skarang...ramai orang suka..terima kasih kak..saya doakan akak semoga terus sukses dunia akhirat..=))
ReplyDeletewslm wbt sis..
DeleteSyukur Alhamdulillah..akak tumpang gemnira dgn kabaran ini ya, semoga terus dlimpahi rizki berganda buat kamu ya..aminn..aminn juga tas doanya ya..
Salam sis nak tye.kat kdai delight bake tu sume brang2 buat kek ada jual ke?
ReplyDeletewslm wbt..
Deleteinsyaallah kebanyakkannya semua ada..
salam sis. saya nak tanya, kalau kukus perlu tutup tempat kukus itu atau biar terbuka? terima kasih
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekalu kukus tutup periuk pengukus tu ya sis..
salam sis nak tanya kenapa macam berair ye saya buat masa letak susu segar ? saya lupa ayak tepung
ReplyDeletewslm wbt sis..
DeleteBerair? i x berapa faham dgn maksudnya..
salam cream cheese tu boleh tahan berapa lama ye ? terima kasih sis
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebule tahan 1 minggu ya..
hi sis, do u have a recipe for brownie in a jar? i want to make them but i'm afraid the jar will crack or even break when i put in the oven. please advice. i'm sorry i don't speak malay :(
ReplyDeletehi sis sophie..
Deletei'm really sorry sis..i don't have but dont afraid the jar cannot crack..bake 'bain marie' method..tq..
Sis, lepas dah siap tu boleh simpan dalam peti sejuk ? Berwap tak ?
ReplyDeleteSejukkn suhu bilik dulu br masukkn frosting dan sejukkn dlm peti ya..tdk berwap..
DeleteAssalam jc,
ReplyDeleteNk tanya kalau nk cari jar tu area Kl or Selngor address tak?
nk tanya lg sbb sy tgk ni dr hp je xnmpk fb
Boleh bg fb add..Tqvm
wslm wbt sis ati..
Deletealamat dan no telefon pembekal jar ini ada i serta di atas ya..
fb page : juicy cafe & cakes
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam kak su
ReplyDeleteT.kasih sudi share resepi...sy dh cuba. Tp nk tanya kek sy kt bwh sekali basah mcm x masak...yg kt tgh dan ats ok masak cantik. Texture kek sedap dan gebu juga. Tp sy ada derhaka resepi skit sy masukkn sebiji kuning telur...huhu, sebab x prnh buat kek tanpa telur kuning tu was2 rasanya. ^_^ sebab tu ke kek sy basah ekk?
wslm wbt sis tinaz..
Deletesis org yg sama inbox i kt page kan? dh jwb ya dlm page..
Salam...sis nk tanya...kalau sy msk kek pkai tupperware bwh letak air msk kat oven boleh ke?? Kalau boleh..sy nak tau berapa suhu dy dan berapa lama... ;)
ReplyDeleteWslm wbt sis..
DeleteTak bule ya..
assalammualaikum sis..sy baru cuba2 buat kek,nk tambah2 pendapatan..sy duduk taman putri kulai..kedai yg sis cakap jual jar 2 kat indahpura 2 kat area mana ye?
ReplyDeleteWslm wbt..
DeleteKedainya di jalan iris, sebaris dgn nationwide office ya..
Akak, tq saya da mula suka akak ,,, baek sgt share resipi ni ... bkak je google tekan ombre kek iin jar tba2 je tgn gatal nk klik page akak... alhamdulillah smua info sy nk aka sediakn , mekaseh kak. Sy bru nk start niaga kek ni... doakn sy brjya mcm akak.. amin . Fb sy moontell sockmore nanti akak add la yea.
ReplyDeletealhamdulillah..semoga terus maju jaya ya..
Deletesalam sis ..nk tye biasa klu wat 100 balang pkai tepung bp kg ha?
ReplyDeletewslm wbt sis..
Delete100 balang utk 6 atau 7 adunan ya..
salam akak... akak beli bekas nie bapa 1pcs??
ReplyDeletewslm wbt..
Deleterm1.10/jar sis..tp klau beli satu kotak murah lagi..
salam akak... akak beli bekas nie bapa 1pcs??
ReplyDeleteAs salam.....sis....oven nk on ats bwh ker?
ReplyDeleteWslm wbt sis..
DeleteIya api atas bwh ya..maaf late reply..
salam sis...
ReplyDeletesy dah buat cara mcm sis ajar tapi kenapa bila masak kek dalam x masak? sy dah bakar 3 4x pon same. lembik x masak.. :(