Monday, 27 February 2012

KUIH BOM KELEDEK

As-salam sahabattt semuaaa..
Ada keledek yang begitu lama sudah i beli masa singgah di black water (ayer hitam laa) dulu..agaknya ada la dalam 3 minggu kot hahhaha..tapi masih elok lagi..memang tak tau nak buat ape..membelinya memang i suka..al maklum laa, kalu pegi ayer hitam tu rambang mata i tau, berpinau2 tengok buah2 yang segar bugar..pastu balik rumah tak tau nak buat ape hehehhe..hari ini proses nak menghabiskan segala stok2 yang ada kat rumah nih..antaranya keledek nih laa..minta pendapat sahabat2 kat FB ramai yang suruh buat cek mek molek..x kurang jugak kasik idea suruh buat onde2..koci..muffin dan macam2 laa..last2 i gugel gugel gugel tadi jumpa resipi nih SINIIIII <<resepi asal ikut disini yaa<< resepi di bawah i dah tokok tambah sedikit hehehe dan kepada PUAN HAWA OTHMAN..terima kasih sis sudi share resepi..izinkan i share di sini pula ya..so jom tengok..


1st time i buat uuu hehehhe..

Bahan2..
500 gm keledek - buang kulit - rebuskan - toskan - lenyekkan
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam halus
1 cawan bijan
1 cawan kacang merah - inti

Cara2nya..
1. Satukan keledek yang telah di lenyek bersama tepung gandum, baking powder dan garam, gaul sehingga rata.
2. Ambil adunan sebanyak 20 gm, leperkan, letak inti kacang merah sebesar guli, ulikan supaya jadi bulat.
3. Gaulkan bersama bijan, buat sehingga selesai.
4. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana sehingga keperang2an.
5. Angkat dan toskan.


inti kacang merah yang telah i uli2kan sebesar guli..


ok la kan..

8 comments:

  1. Menyelerakan. Akak suka inti kelapa yang basah sikit-sikit tu... Walaupun first time buat, tapi menjadi. Namapun chef...

    ReplyDelete
    Replies
    1. as-salam kak noor..sebenarnya ade kelapa tp semalam sbb nak abiskan inti kacang merah tu yg x guna kelapa kak..kalu kak noor bilang lg sedap dgn kelapa nti kite nak buat la kak..tq kak..

      Delete
  2. Shu,i suka makan kuih bom keledek..sedap sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahell..i br 1st time buat..mmg sedap kan heheh..

      Delete
  3. Assallamualaikum Sis..
    Hehehe..yg inti kacang merah tu, dah macam butiran2 coklat lak rupanya.. Kuih tradisional yg mmg best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis Naz..
      tu laa i dh fikir dh mesti org ingt coklat heheheh..nih inti kacang nih i sejukkan dlm fridge tu yg senang nk gentel2 tu hehehhe..

      Delete
  4. assalam shu..
    kuih bom yang ini senang dan tak meletupkan bila digoreng kan...akak pun suka guna recipe ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ayu..
      a'aa la sis..langsung x meletup tauu..

      Delete