Tuesday, 1 November 2011

BLACKBERRY BROWNIES WITH LEMON BUTTERCREAM


Assalamualaikumm sumee..errmm arini masih x berapa nk sihat laa tp i sempat gak buat blacberry brownies, sebenarnya bukan sempat tp gian nk mem'baking' hehehhe..kebetulan dlm fridge ade blackberry so buat laa brownies..x dapat pakai enpon blackberry pun xpe laa..dapat buah pun jadiiikkk laaa hahahah..resepi i ikut dari blog nih /http://cookingbymary.wordpress.com/2011/07/15/blackberry-jam-brownies-frosted-with-a-lemon-buttercream/ tp i ade tukar cket2 cara2nya..u all nk ikut yg asli pun bule yaa..jom tgk..


sedapp jugakk..


1 utk u all ya hehhe..

Bhn2 brownies..
1/2 cwn butter - suhu bilik
1/3 cwn gula castor
2 biji telur
1 sdk esen vanilla
3 sdb jem blackberry
5 biji blackberry segar - hancur2kan sdkt
1/2 cwn tepung gandum*
2/3 cwn serbuk koko*
1/2 sdk baking powder*
1/4 sdk garam* - *satukan n ayak
2 sdb jem blackberry - utk sapuan atas brownies
20 biji blackberry segar - hiasan

Cara2nya..
1. Dlm mixer, pukul butter n gula shingga berkrim.
2. Tambahkan telur sdkt2 sambil trus dpukul br tambah esen vanilla n jem blackberry n trus pukul rata.
3. Masukkn blackberry yg dhancurkan kemudian masukkn bahan2 kering yg telah di ayak ke dlm bahan2 butter, kaupbalikkn adunan shingga sebati.
4. Sediakan loyang berukuran 8x8x1 inci, sapu dgn butter, lapikkn kertas minyak, biar kertas minyak lebih besar dr loyang n sapu butter skali lg.
5. Tuang adunan dlm loyang, bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 20 mnt ato shingga masak.
6. Keluarkan brownies n terus sapu 2 sdb jem blackberry pada atas brownies yg masih panas, bile dh sejuk masukkn dlm peti sejuk.

Bhn2 lemon buttercream..
1/2 cwn butter - suhu bilik
1/3 cwn gula aising - ayakkan
1/2 biji lemon - perah n amek jus
Secubit garam

Cara2nya..
1. Satukan butter n gula aising, pukul dgn mixer shingga lembut berkrim.
2. Tuang jus lemon n pukul lg, di ikuti dgn garam n pukul lg shingga lembut.
3. Sapu lemon buttercream pada brownies yg disejukkn td, ratakan n sejukkn kembali dlm peti sejuk selama 30 mnt.
4. Bole dhiaskan bsama blackberry segar.


fresh blackberry..


jem blackberry yg i gunakan..murah ajee..


brownies dh masak trus sapukan jem masa panas2..pastu biarkan kek tu sejuk kt luar baru sejukkn dlm peti sejuk..sejukkkkkk..


dh sejuk, sapukan lemon buttercream n sejukkn balik dlm 30 mnt..dhhh siap..pastu bule deco ikut citarasa masing2..


4 comments:

  1. sedapnya..kecur liur.tgk blackberry tue..

    ReplyDelete
  2. sis nonierahman..huhuhu masem la sis..

    ReplyDelete
  3. kak leh tanya tak? camne akak potong brownies tu sama besar aje .. pakai ape ekkk????

    ReplyDelete
  4. sis mayangsayangg..ooo tu akak main potong agak2 ajeee..xde pakai ape pun..

    ReplyDelete