Friday, 19 August 2011

TAT GULUNG EPAL

ASSALAMUALAIKUMM..salam jumaat utk u all sume ya, moga kite trus dberkati dbulan ramadhan ini..arini i free..i cuba la buat tat epal, memandangkan inti nenas ada dlm simpanan n epal hijau pulak byk dlm peti sejuk, jd bole la buat, kalu u all nk guna nenas asli pun bole, atau nk beli inti epal yg 'readymade' pun bole, pilihan di tangan andaa..dohnya pulak i ikut aje adunan doh tat nenas yg biase tu cuma i tambahkan perasa epal n pewarna hijauuu, errrmmmmm i suke warna hijau..jom tgk bwh lg..


ini la rupenya tat epal..


i suke kaler hijauu..ermmm..

Bhn2 doh..
250 gm butter
50 gm gula aising - ayakkn
2 kuning telur
1 sdk perasa epal
Beberapa titik pwarna hijau
Secubit garam
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *satukan n ayak

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula aising hingga berkrim.
2. Masuk kuning telur, perasa epal, pewarna hijau n garam, pukul biar sebati.
3. Masukkn adunan tepung sdkt2, pukul n uli shingga menjadi doh.
4. Masukkn doh dlm acuan tat, pamkan doh n terbalikkn bahagian bunga jalur tat itu ke bahagian bawah, kalu masa nk pam terlalu ketat sgt, tmbhkan butter 1 sudu besar utk melembutkan lg doh n melicin doh ketika mengepam, buat shingga doh menjadi licin ketika mengepam.
5. Letakkn inti jem yg telah dbulat2kan n gulung, potong bahagian yg lebih.
6. Susun tat atas loyang yg telah dlenser dgn sdkt butter, buat shingga abis.
7. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 20 mnt.

Bhn2 inti..
4 biji epal hijau - buang kulit - parutkn
1 cwn air
1 cwn gula
200 gm inti nenas

Cara2nya..
1. Masukkn epal, air n gula dlm kuali, pnskan n biar mdidih.
2. Masukkn inti nenas, gaul rata n sebati, kacau inti dgn kerap shingga btol2 kering.
3. Angkat inti n sejukkn sblm dguna.
4. Ambil sdkt inti, kepal2kan menjadi bulat2 kecil, ini utk menyenangkan supaya tangan tdk melekit n bole trus dletak d ats doh.

Bhn2 hiasan..
100 gm coklat putih
1 sdk hyfat

Cara2nya..
1. Cairkan coklat n hyfat secara double boiler.
2. Masukkn dlm piping bag n bole zigzag kan atas tat epal sebagai hiasan.


inti nenas yg telah siap dmasak bsama epal..


tat sebelum dbakar..


sesudah dbakar n zig zag dgn coklat..


5 comments:

  1. dulu ai xbrapa gemar kaler ijo tp smenjak dua menjak close ngan u trtarik plak ai ngan kaler ijo yg ada org brpendapat "ijo tu orangnya jeles bangat" hahaha..apa2pun tart epal u ni mmg mengancam nti leh ler copy buat :)

    ReplyDelete
  2. baru pasan ada ayat hyfat dlm resepi. ai xtau ler menatang per tu puan, leh ltk picture kat fb x? biasalah ai ni kan grade tadika u plak grade puan guru besau hahaha..

    ReplyDelete
  3. puan kay..hehehhehe ijo mmg best puann..wpun u bilang ijo tu jeles tp i x jeles kan kan kan..ijo tu tenang amannnnn makmurrrr hehehhe..cuba la buat yaa..
    ade dh lame gmbr hyfat kt fb tu uu..kalu xde hyfat bule guna coco butter..kegunaannya biar coklat tu senang cair..

    ReplyDelete
  4. hi salam...nk tabta coklat putih tu klu kita double boil kenapa jd keras sometime berketul2 gitu..blh x ajr step by step waT tart apple nie mcm mnarik jer hjatnya nak wat raya nanti...bleh yer tuan umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis fimiza, mmg coklat putih kdgkala susah nak cair jd kerana itu ada tambahan hyfat ke dalam adunan coklat..hyfat ataupun coco butter..fungsinya pencair coklat..supaya coklat mudah cair dan cantik tdk berketul..

      Delete