Thursday, 18 August 2011

PARU GORENG CILI

Assalamualaikum n slelamat petang sumee..arini u all masak menu ape tuk berbuke?? i masak simple2 aje, daging masak ros, pasru nih haa dgn sayur dhhh..menu nih mmg sesuai utk yg suke makan pedas2..mmg berasappp uu..br ummpphh..tp jgn la makan sampai ke "bank buat pelaburan"  pulak yeerr hehhehe..kang haruuu pulak hehhehe..jom tgk resepi yg amat simple nih..


Bhn2..
1/2 kg paru - cuci bersih - rebus - potong kecil - goreng
2 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia* - *dtumbuk kasar
15 bj cili**
1 inci belacan** - **kisar kasar
1 sdk asam jawa
1/2 cwn air
Garam n gula secukupnya

Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bahan2 tumbuk sampai naik bau.
2. Masuk bahan2 kisar n tumis lg sampai garing.
3. Tuang air, asam jawa, garam n gula secukupnya.
4. Masukkn paru yg telah siap dgoreng, gaul biar sebati, biarkan dlm 5 mnt, siap dmasak.



No comments:

Post a Comment