Sunday, 7 August 2011

AYAM MASAK MERAH

Assalamualaikumm sume..haa td dh updated dalca n nasi tomato..so skrg turn utk ayam masak merah pulak yaa..mmg kena sgt la hidangan arini..jom tgk resepi..


Bhn2..
1 ekor ayam - potong kecil - cuci bersih - lumur dgn kunyit n garam - goreng separuh masak
1/2 cwn tomato puri
1/2 cwn tomato sos
1/2 cwn cili sos
2 cwn air panas
Garam n perasa secukupnya
3 sdb gula
1 sdk kerisik
1 bj bwg merah besar - potong bulat
Hirisan daun sup - hiasan

Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 bj buah pelaga

Bhn2 kisar..
1 bj bwg merah besar
5 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 btg serai
15 bj cili kisar - potong - rendam air pns - toskan


Cara2nya..
1. Pnskan minyak, masuk bhn2 tumis n tumis shingga naik bau.
2. Masukkn bhn2 kisar, tumis lg shingga cili btol2 masak.
3. Tuangkan tomato puri, tomato sos, cili sos n air pns, biarkan shingga mdidih.
4. Perasakn dgn garam n gula secukupnya, br masukkn kerisik, gaul rata lg.
5. Masukkn ayam yg telah dgoreng td bsama bwg potong, gaul lg shingga sebati, tmbh air lg jika perlu.
6. Biarkan atas api yg kecil selama 10 mnt lg, siap dhidangkan.

No comments:

Post a Comment