Tuesday, 12 July 2011

SOTO AYAM

Assalamualaikummm sumeee..errmmm arini x sihat sgt2. demam, batuk, selsema..x ketinggalan jugak sakit kepala yg amat sgt nih..huhuuuu..dh la posa..tengahari td nk bukak tp memandangkan dh separuh hari..errmmm tahan jer laa..tp dlm x sihat sempat jugak buat menu buka posa arini..soto ayam..errmm xtau la sedap ke tidaknya sbb deria rase dh xde huhuhu.., kisahnya semalam kawan i mintak resepi soto, dia nk cuba buat, dh alang2 i bg dia resepi..arini i pn buat la skali, resepi mcm2 ade kt internet nih..cume kite aje pilih nk yg mana satu..btol x pren?? btolll3 hehehhe..ni dh bukak posa lega cket, ubat pn dh mkn..ada la kurang cket..harap2 mlm ni x la panas badan..jom kite tgk resepi yaa..


Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Bhn2 kisar..
2 bj bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inci halia
1 sdb lada hitam
3 bj buah keras
1 inci kunyit hidup
1/2 cwn air

Bhn2 utk kuah soto..
2 ketul rangka ayam - potong kecil - cuci bersih
10 ketul kaki ayam
10 ketul leher ayam
2 btg serai - dketuk
1 inci lengkuas - dhiris
2 sdb rempah sup
1 sdb rempah kurma
2 liter air
Garam scukupnya

Cara2 mbuat kuah soto..
1. Pnskn minyak, masuk bhn2 tumis shingga naik bau.
2. Tuang bhn2 kisar n kacau shingga naik minyak.
3. Masukkn rempah sup, rempah kurma n air, kacau biar rata n masak dgn api sdrhana.
4. Masukkn rangka ayam, kaki ayam, leher ayam, serai, lengkuas, kacau shingga semua sbati.
5. Tuangkn air n tmbhkn perasa, biar sup mereneh dlm 1 jam, biarkan dgn api sdrhana.


Bhn2 begedel..
3 bj kentang - buang kulit - potong bulat - goreng - lecekkn
1/2 cwn bwg goreng
1 sdb hirisan daun sup
1 sdb hirisan daun bwg
1 sdk rempah sup
1 sdk serbuk lada hitam
1 sdk kicap cair
1 sdk tepung jagung
1/2 mangkuk tepung gandum - utk myalut begedel
1 bj telur - kacau sdkt - utk myalut begedel

Cara2nya..
1. Masukkn semua bhn2 begedel kecuali tepung gandum n telur, gaul shingga semua bhn2 sbati.
2. Ambil sdkt adunan sbesar guli, bulat2kn n leperkn sdkt, golek2kn ats tepung gandum, letak tepi n buat shingga abis.
3. Pnskn minyak dlm kuali, ambil sbiji begedel celupkn dlm telur n goreng hingga begedel kuning keemasan.


Bhn2 kicap..
20 bj cili api
2 ulas bwg putih
1 cwn kicap cair
1 sdk gula

Cara2nya..
1. Satukn semua bhn2 kicap, kisar shingga lumat. Tuang dlm mangkuk.

Bhn2 lain..
30 bungkus mini nasi impit - rebus sampai masak - angkat
4 keping tauhu - potong kecil - goreng
2 keping dada ayam - rebus - carik2kn
1 bgks suun - goreng tanpa cuci
1 mangkuk taugeh - buang ekor - celurkn dlm air pns
1 mangkuk bwg goreng
1 mangkuk daun sup
1 mangkuk daun bwg
1 mangkuk kacang tanah - goreng dgn sdkt minyak

Penyediaan soto..
1. Masukkn nasi impit, tauhu, ayam carik, suun goreng, taugeh, bwg goreng, daun bwg, daun sup, kacang tanah n begedel ke dlm mangkuk yg sesuai.
2. Tuang sup soto 3/4 penuh n tmbhkn kicap cili jika suka.

6 comments:

  1. sedapnya kak makan soto...slurrrppp!! hehehhe

    ReplyDelete
  2. baru teringat2 nak masak, akak dah buat...jamu mata dulu la kat sini...ermmmmmmm....sedapnye..dah rasa kat tekak...

    ReplyDelete
  3. quinnie..sedap kot heheh..akak mkn tp deria rse dh ilang sbb selseme huhuuuh..

    ReplyDelete
  4. cmacomey..haaa cma cepat buattt..hehehe..

    ReplyDelete
  5. terliur saya, terus salin resepi, tapi nk buat utk 2 org mkn je hhuu, kene bahagi 3 ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap soto nih sis, cuba la, kalu ade lebih bule sedekah pd jiran..

      Delete