Wednesday, 20 July 2011

SAMBAL UDANG PETAI

Assalamualaikumm..haaaaa jumpe lg kite kan..u all masak ape ya tengahari nih?? td pg2 dh g pasar, mmg brg basah dh abis, mr. hubby pesan beli petaii..haa elok sgt la masak sambal petai, lgpn dh lame x makan petaii..sedap kann..i nih mmg hantu petai, kalu makan tu sepapan pn x cukup hahah..so jom kite tgk cara i buat sambal petai..


Bhn2..
1 kg udang besar
1 biji bwg merah besar*
4 ulas bwg putih*
1 inci halia*
1 inci belacan* - *dtumbuk
1 btg serai
20 bj cili kering - potong kecil - rendam air panas - toskan - kisar
1/2 cwn air
Garam n gula secukupnya
1 sdk pati asam jawa
200 gm petai - belah dua
1 bj bwg merah besar - potong bulat

Cara2nya..
1. Tumiskan bhn2 tumbuk bsama serai shingga naik bau.
2. Masukkn cili kering yg telah dkisar bsama air n biarkan mdidih dgn api perlahan slama 30 mnt.
3. Perasakan dgn garam, gula n asam jawa, masukkn petai n bwg yg dhiris bulat, gaul rata.
4. Masukkn udang, gaul biar sume bhn2 sbati n biarkan mereneh slama 15 mnt, siap dhdgkan.

No comments:

Post a Comment