Friday, 22 July 2011

PULUT MANGGA



Assalamualaikumm..haaaa yg ni pulakkk pulut mangga..siap makan dgn sosnya lg, anak gadisku mmg suka menu nih..jom tgk bwh lg..


Bhn2..
350 gm beras pulut - rendam 6 jam - toskan
350 ml santan pekat
1/2 sdk garam
Beberapa helai daun pisang


Cara2nya..
1. Pnskan periuk kukusan, lapik periuk kukusan dgn daun pisang, tuangkan beras pulut atas daun pisang n kukus selama 15 mnt.
2. Sambil itu panaskan santan pekat n garam, jgn sampai mdidih cukup setakat panaskan sahaja.
3. Angkat pulut, masukkn dlm bekas, tuang separuh drpd santan masak td sdkt2 n gaul hingga sebati.
4. Masukkn semula dlm periuk kukusan n masak lg selama 30 mnt. Angkat n isikan dlm bekas.
5. Tuangkan baki santan masak td n gaul sebati. Siap.
6. Bole dimakan bersama mangga n sosnya.




Bhn2 sos..
80 gm tepung beras
80 gm gula
250 ml air
250 ml santan
2 helai daun pandan
1 sdk garam


Cara2nya..
1. Satukan semua bhn2 sos n masak atas api kecil shingga likat, iaitu x cair n x pekat.
2. Kalu berketul2 adunannya, masukkan dlm pengisar, tambah sdkt air n kisarkan shingga halus.

No comments:

Post a Comment