Monday, 25 July 2011

KEK KARAMEL


Assalamualaikumm n selamat petang sumee..haaaaaaaaaaa hehehhehe..kan dh gelak..u all tau x..ni lerr pestimee i buat kek nih, kwn2 bole dkatakan sumeee dh berlumba2 buat kek nih, berpuluh2 kali buat..i x sampai2 pn seru nk mbuatnya..tpp...haa...kan dh tapi tapi dhh..tapii..arini i dh sampai seruuu uuuu..org lain dh berpuluh kali buat..i br skali ni ha buat, pestime mkn 3 minggu lepas kot, kwn "ieda hijau" buat kan n bagi kt i mkn, bile rase bole tahan sedapp..yg ni pn lg sedappp heheheh..yg ni xde study2 trus belasah aje buat ikut resepi, resepi lak dh byk sgt kt internet so i rembat mane yg sempat aje, sbb nya kalu lame sgt memilih kang trus x jd nk membuat..so yg i dpt bole tgk kt bwh yaa..ape komen kwn2?? ok la ya prenn..tq pd empunya resepi asal..


Bhn2 A..
2 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.

Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad

Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.

Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak


Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor

Bhn2 lain..
1 sdk pewarna pink
1 sdk perasa strawberry
1 sdk pewarna hijau
1 sdk perasa pandan

Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikur selera msg2.
7. Ambil warna pink 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna hijau 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna pink, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan.


sebelum dbakar..


ok la ya prenn..

4 comments:

  1. pertama kali buat menjadi cantik, ok sgt tu....
    rasa mcm nak buat lagi pulak tgk kek awak ni.

    ReplyDelete
  2. naimatul..iya sis..dulu mase kwn2 sume buat, i lgsg x teringin..tp smlm tetiba lak nk buat, mmg sedap tp i kurangkan sukatan gulanya sis..buat la sis heheh..

    ReplyDelete
  3. nk tnya sket..bahan B tuh kan dimsukkn dlm loyang tnpa msk..bler msukkn adunaan cake niih tk ker adunan nih brcampur dgn adunan kastard?.
    ade kah kne tuang adunan cake tuuh secara cermat n berhati2 agar tidak brcampur..
    tolong jelaskan dear..

    ReplyDelete
  4. rashidah..huuiihh panjang soklan nih..hehhe..soalan petama..btol bhn B dtapis n dmasukkn dlm loyang tanpa masak, itu betul..
    soalan kedua..br sekejap nih i buat lg, n setakat dh 2 kali i buat insyaallah adunan tdk bercampur dgn adunan campuran kastad..tuang mcm biasa aje, 1 senduk warna A 1 senduk warna B..tidak la kena cermat, juz tuang mcm biasa aje..itu jawapan i ya sis..

    ReplyDelete