Sunday, 31 July 2011

FRAMBOZEN CANARY

Assalamualaikumm..wwaaahhhhh nama kemain glemer lgg uuuu..tahun nih 1st time i dgr nama biskut nih hahhaha..sebelum nih mmg x pernah dgr, cari punyer cari resepi ni kt internet so i jumpe 2 resepi kt "resepi.net"..tp masing2 berlainan bahan2nya..aritu i ade buat ikut salah satu resepi yg i dpt tu..tp ade kurengg cket..so kali nih pastry bawahnya i buat ikut resepi marble shortbread, jemnya pulak..i buat sdiri..memandangkan masih ade lagi rasberry frozen dlm peti ais tu..so i buat aje sdiri..tp kan i rase yg nih i masih gagal membuatnya tau huhuhu sedeyyy, antara sebab2 gagal ialah..i rase jem terlalu tebal, "mereng" tu pun tebal kot?? pastu kalu potong guna cutter mcm gambar bwh tu x cun laa..sbbnya bile potong badamnya ternaik2..terjongket2..tp rasenya mmg sedapp x ingatt..ni btol nih..mmg sedap..pd pren2 dluar sana, sape2 yg tau mcmane cara nk potong dgn lebih cantik share la dgn i kalu sudi..nti i nk cuba buat yg lagi bagus aek..belajar dari kesilapan..pren2 kt luar sana sila la komen n kritik..jom tgk mcmane i buat tp JANGAN IKUT RESEPI NIH YA!! SEBAB GAGAL..


Bhn2 doh..
250 gm butter
80 gm gula castor
300 gm tepung gandum*
110 gm susu tepung*
80 gm serbuk badam* - *satukan n ayak
Hirisin badam - utk tabur - bakar

Bhn2 meringue..
90 gm putih telur
100 gm gula castor
1 sdk tepung jagung

Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi, pukul telur putih shingga berbuih.
2. Masukkn tepung jagung n gula sdkt2, pukul shingga bertanduk.

Bhn2 jem..
250 gm rasberry frozen
5 sdb gula
5 sdb air

Cara2nya..
1. Satukan rasberry, gula n air, gaul sebati n biar shingga kering dgn api kecil, siap n sejukkn.



rasberry yg telah siap..ni bukan cili kering tau hehehhe..


Cara2 utk doh..
1. Pukul butter n gula shingga berkrim.
2. Masukkn tepung gandum, susu tepung n serbuk badam yg d ayak bersama td sdkt2, gaul shingga mjd doh.
3. Gunakan loyang yg ada "cutter" berukuran 12x12x1 inci, lapik dgn kertas minyak, biar kertas minyak lebih sprti dlm gambar n ratakan doh.


4. Letakkn cutter seperti gambar dbwh n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 30 mnt.


5. Keluarkan dr oven, keluarkan jugak "cutter" n sejukkn doh sebentar.
6. Tuang jem pd keseluruhan adunan yg telah dbakar, ratakan sepenuhnya.


7. Ratakan "meringue" pula pd atas jem, seprti gambar dbawah.


8. Kemudian taburkan badam hiris yg telah dbakar td.


9. Bakar semula dlm oven selama 12 mnt lagi.
10. Keluarkan n potong dgn cutter semasa masih panas, masa nk potong ni la i rasa "failed" sgt2.


mmg sedap x ingat..


siaappppppp..

4 comments:

  1. seapnya kak....sy pernah buat tp tak jadi sangat....rasa pun kureng.....amik resepi dr internet gak.....topping atasnya tak keras....naper yer....

    ReplyDelete
  2. diri aku..sis, i rase kan, yg jd kan sedap tu pada jem dia tau..i rasa la hehehe..yg ni jem i buat sdiri, pastu topping atas tu mmg x keras sbb meringue aje kan..

    ReplyDelete
  3. di mana nak dapat rasbeery frozen.. berapa hagenye..

    ReplyDelete
  4. norlie..rasberry frozen i beli kt kedai bahan bakery 500gm rm25 sis..tu pun x slalu ade..mmg susah nk dpt..sis bule guna apa2 jem kalu xde rasberry..cuba cari jem yg masam2 cket, br sedap n kena dgn biskut nih..

    ReplyDelete