Saturday, 28 May 2011

PANDAN LAYERD CAKE



Assalamualaikumm skali lg frennn..td sblm buat talam tokyo nk buat kek ni tp x jd sbb api xde tp kul 4 ptg api dh ade balik yeehhhh..api adee jer trus buat kek ni, arini ari pandan sedunia heheh..buat talam tokyo pn guna pandan..ni buat pandan layer kek pn dh tentu guna pandan kan kan kan hehheh..asalnya i x brape minat sgt dgn perasa pandan tp dsebabkn byk yg mintak i buat termasuk makcik kesayanganku so arini terjadi la hal2 sebegini hehhehe..resepi pn ambil dr cmg..tenkiu skali lg cik mat share resepi..jomm tgk..




Bhn2 kek..
5 bj telur Gred A
15 gm ovallete
150 gm gula
1 sdk perasa pandan
125 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak
2 sdb susu segar
75 gm minyak jagung

Bhn2 kastard..
1050 ml santan
200 gm gula castor
10 gm serbuk jelly
1 sdk perasa pandan
100 gm tepung Hoen Kwee - warna hijau
75 ml jus pandan - kisar 4 helai daun pandan + 75 ml air - tapiskn
Secubit garam

Cara2nya..
Utk kek..
1. Satukn telur, ovalatte, gula n perasa pandan.
2. Pukul hingga kembang n gebu. Perlahankn speed n masukkn tepung sdkt2 hingga habis. Masukkn juga susu. Gaul rata.
3. Masukkn minyak jagung n gaul rata. Tuang dlm tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yg telah dsapu dgn mentega n alas dasarnya dgn kertas. Sapukn juga pmukaan kertas dgn mentega.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn pd suhu 175C slama 30 mnt.
5. Bila masak keluarkn kek dr oven n sejukkn. Kecilkn sdkt kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga mjd 7 x 7 inci. Kemudian potong mdatar sbnyk 3 keping.

Utk kastard..
1. Satukn semua bhn2 utk kastard dlm bekas tahan pns.
2. Masak atas air mdidih scara double boiler, gunakan wisk, kacau hingga pekat n berkilat.
3. Matikn api n biar suam sdkt sblm dlapis dgn kek.

Utk mbuat lapis pandan..
1. Gunakan tin berukuran 8 x 8 x 3 inci. Tuang 1/3 adunan kastard n ratakn. Lapiskn dgn sekeping kek, tekan sdkt.
2. Tuang lagi 1/3 kastad n lapiskn dgn sekeping lagi kek. Ratakn biar memenuhi bhgn yg kosong.
3. Lapiskn lg dgn sekeping kek n kemudian kastard n d akhiri dgn kek.
4. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
5. Kemudian masukkn dlm peti sejuk skurang2nya 1 jam.
6. Keluarkn kek dr acuan n salut dgn kelapa kering.
7. Bahagian yg berkastard d atas n kek dbwh. Ini bmakna kek dmulai dgn bhgn kastard n akhir dgn kek.
8. Gunakn tin utk mbakar kek td, cuci tp x payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, kemudian keringkn, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin masih ada n ini memudahkan kek yg telah dlapis dgn kastard utk dkeluarkn.



10 comments:

  1. nk buatlah cam cdp jer msti lemak ateh ltk kelapa kering yer puan? jenama per kelapa kering ni besau2 kepingan dia :)

    ReplyDelete
  2. i kan puan..x rase lgsg kek ni sbb x suke pandan tp ank2 suke lak..kelapa kering tu xde jenama tp beli kt kedai bakery dia letak dlm fridge..sbb toke kedai tu kata pakai ni lg cantik n sedap..drpd guna kelapa kering yg biase tu..sekian trima kasih..

    ReplyDelete
  3. pada yg suka memang sedap sungguh kek nih dah 2 kali buat...

    ReplyDelete
  4. btol tu suee..tp i dh 4 kali buat x pernah raseeeeeeeeeeeeeeee hehhehe..

    ReplyDelete
  5. Salam..
    Ni guna santan kotak ker atau santan segar?..dan serbuk jelly tu jenama apa ek....?
    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ieda..i guna santan kotak aje sis, serbuk jelly tu kalu x silap i guna jenama nona..jenama lain pun bule sis..

      Delete
  6. Salam sis sy da buat sedap tapi masa sy potong kek tu nape er lapisan yg bawah tertanggal plak,mcm mana?nk bg melekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      maaf ya sis..kek nih i x selalu buat jd kurang pengetahuan tentang kek nih..

      Delete
  7. Erm xper nanti sy try buat g anak2 Suka makan,vha suka sgt sis dpt bls..tq sis resepinya..Moga d murahkn rezeki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lg ya sis kalu anak2 suka, sama2 kembali..aminn atas doanya..

      Delete