Thursday, 14 April 2011

WATER ROUX

Bhn2.. (mghasilkn 120 gm)
250 ml air
50 gm tepung roti

Cara2nya..
1. Satukn sume bhn dlm periuk n kacau rata. Masak ats api sdrhna n kacau slalu dgn hand whisk spya tdk hangus.
2. Teruskn mgacau shingga buih2 kecil yg tbentuk dpmukaannya hilang n apabila dkacau dgn whisk tbentuk jaluran pd adunan. Tutup api n angkat.
3. Masukkn adunan water roux yg msh pns ke dlm mangkuk n bungkus dgn plastik wrap utk mgelak pmukaannya mgeras.
4. Biarkn sejuk dahulu br dcmprkn dlm bhn asas roti.
5. Utk myimpan lebihannya, masukkn adunan water roux ke dlm mangkuk n tutup dgn plastik wrap n simpan dlm peti sejuk.
6. Apabila hndk mggunaknnya biarkn water roux pd suhu bilik. Jangka hayatnya slama 3 hari, jika adunan btukar wrna kelabu, water roux tdk lg bole dgunakn.
7. Bole dgunakn dlm mana2 resipi roti/bun/mee/kulit dumpling utk satu resipi ini bole dgunakn utk satu adunan 500 gm tepung jika mggunakn separuh adunan tepung guna separuh adunan ibu roti.

No comments:

Post a Comment