Thursday, 14 April 2011

KIWI MOUSSE



Bhn2..
5 bj buah kiwi - potong kulit - kisar
70 gm gula pasir
2 sdb gelatin
1 bj lemon - ambil jus
200 ml whipping cream
100 ml susu segar
1 sdb srbk koko - hiasan
2 bj buah kiwi - hiris nipis - hiasan
6 bj strawbery - belah 2 - hiasan

Cara2nya..
1. Kisar isi kiwi n gula sampai hancur.
2. Masak scara double boiler gelatin dgn jus lemon shingga cair.
3. Masukkn gelatin, whipping cream, susu segar n kisar smpi agk mgembang.
4. Tuang kiwi yg telah dkisar 1/3 dlm acuan kemudian tuang adunan cream kisar d atsnya dgn plahan2 n sejukan dlm peti sejuk smlman.
5. Stlh sejuk n keras spt agar2, ayakkn srbk coklat d atsnya n letak hirisan kiwi n strawberry.


No comments:

Post a Comment