Thursday, 14 April 2011

SIAKAP STIM LEMON

Bhn2..
1 ekor sdrhna bsr ikan siakap
3 bj bwg putih - dhiris
1 bj bwg besar - potong 4
3 cm halia - dhiris
2 btg serai dhiris - dhiris
1 sdb sos tiram
1 sdk minyak bijan
1 bj lemon - ambil jus n sagat kulitnya
10 bj cili api
1 btg lobak merah
brocoli n cauliflower - ikut suka
1 bj tomato
1 helai daun limau purut
2 sdk tepung jagung - dbancuh dgn sdkt air
Daun bwg - dhiris
Daun ketumbar - dhiris

Cara2nya..
1. Kukuskn ikan siakap, biar ats api kecil.
2. Dlm periuk lain, rebus air smpai mdidih, masukkn bwg putih, bwg besar, halia, serai, sos tiram, minyak bijan, jus lemon, cili api, carrot, brocoli, cauliflower, tomato n daun limau purut.
3. Masukkn garam n gula, pak aji pn bole, masukkn tepung jagung yg telah dbancuh dgn air td. Biarkn mdidih sbntr.
4. Masukkn bhn2 tersebut dlm ikan dlm periuk kukusan td, taburkn kulit lemon, daun bwg n daun ketumbar, biarkn lg 10 mnt atau sehingga masak. Siap dmasak.

No comments:

Post a Comment