Thursday, 14 April 2011

LAKSA JOHOR

Bhn2 A..
125 ml minyak
2 litres santan cair
500 gm udang basah - drebus n smpn airnya
300 gm ikan kembung - rebus n kisar
1 kg ikan parang) - rebus n kisar
100 gm ikan masin - apa2 jenis
2 paket kecil serbuk kari daging - dcmpr dgn air
1 cwn kerisik
1 cwn asam jawa - dcmpr dgn air panas
15 helai daun laksa - dhiris
5 helai daun pudina - dhiris
Garam n gula sbgai perasa

Bhn2 kuah laksa - dkisar..
3 cm lengkuas
2 cm halia
8 btg serai
5 bj bwg putih
½ cwn udang kering - rendam bsama air
3 cm kunyit hidup
30 btg cili kering - drendam bsama air
125 gm belacan
25 bj bwg merah
1 cwn air

Bhn2 B..
2 paket spaghetti - rebus smpai masak
2 bj timun - buang kulit, hiris halus n pnjg2
250 gm tauge
200 gm kacang panjang - hiris halus
15 daun basil - dhiris
10 bj limau Kasturi - dbelah dua
1 sdk sambal belacan

Cara2nya..
1. Panaskn mnyk dlm periuk bsr. Masukkn bhn2 kuah laksa, tumis shinga naik bau.
2. Masaukkn rempah kari yg dbancuh dgn air td n masak hingga naik bau n naik mnyk.
3. Masukkn sume ikan yg dkisar, ikan masin, udang kering, udang kisar, santan n air rebusan udang td.
4. Masukkn daun kesum, daun pudina, air asam jawa n biarkn mdidih, kemudian masukkn kerisik.
5. Masukkn garam n gula.
6. Masak dgn api kecil dlm 20 mnt smpi kuah hmpr pekat kemudian hidangkn laksa bsama bhn2 B.

No comments:

Post a Comment