Thursday, 14 April 2011

PRETZEL

Bhn2 doh..
1 ¼ cwn air
1 bj kuning telur
2 sdb gula
1 sdk garam
1/8 sdk lada sulah
3 ½ cwn tepung bprotein tinggi
1 sdb yis segera

Glaze..
½ bj putih telur cmpr ½ sdb air

Topping..
Bijan
Chocolate rice
Walnut

Cara2..
1. Masukkn sume bhn2 doh ke dlm breadmachine, ikut arahan mesin msg2 utk buat doh.
2. Bila doh siap d uli, buat bentuk bola besar n biarkn ia rehat dlm bekas tertutup, hingga naik sekali ganda dr saiz asal, dohnya lembik sdkt jd sapu sdkt tepung pd tgn utk mbentuk bola.
3. Bila saiz doh sdh naik sekali ganda, bwk kuar dr bekas n letak ats papan/alas yg dtabur sdkt tepung.
4. Gentel stiap satu bahagian mbentuk seperti tali berukuran dalam 50 cm panjang. Gentel setiap satu n biar ia rehat seketika iaitu supaya dia tdk stretch lagi.
5. Ikat setiap satu dgn ikatan pretzel yg longgar sedikit.
6. Letak ats dulang pbakar, jarakkn dlm 4cm, sapukn dgn campuran putih telur n air, serta taburkn topping.
7. Biarkn ia naik lg dlm 30 mnt.
8. Bakar dlm oven yg telah dpnskn tlebih dahulu, suhu dlm 180°C, slama 15-20 mnt.
9. Slps siap bakar, sapukn atasnya dgn sdkt butter spya kelihatan bkilat.
pretzel..

No comments:

Post a Comment