Thursday, 14 April 2011

APAM BALIK COKLAT VS PISANG

Bhn2..
4 sdb gula caster
2 bj telur
1 cwn susu segar dutch lady
2 cwn tepung naik sdiri - ayak
1/2 sdk soda bicarbonate - ayak
1 sdk baking powder - ayak
2 sdb butter - cairkn
Sdkt garam
3 helai daun pandan - d ikat
Sdkt minyak

Bhn2 topping..
2 sdb gula pasir
1 cwn coklat masakn - dsagat
3 bj pisang - dlecek

Cara2nya..
1. Pukul telur dgn gula hingga kembang.
2. Tuang susu n kacau rata.
3. Masukkn tepung, soda bicarbonate n baking pwdr, kacau sbati.
4. Masukkn butter n garam. Kacau hingga sume sbati. Rehatkn dlm 15 mnt.
5. Pnskn non-stick pan, gunakn api kecil, sapu pmukaan kuali mggunakn daun pandan dgn minyak.
6. Amek 1 senduk adunan, ratakn dlm kuali mjd bulat n biarkn shingga berbuih n kering.
7. Taburkn gula, pisang n coklat, ratakn.
8. Biarkn sbntr, kemudian lipatkn dua n angkt.
9. Buat sampai adunan abis n bole dhdgkn.
apam balik coklat..

No comments:

Post a Comment