PAPERMINT FLAVOUR
Bhn2..
White coklat compound TULIP - separuh
2 sdb hyfat - xde pn xpe tp x shining la
1 sdb colouring oil
1 sdb perasa papermint - nk lebih tauk lebih
Almond, hazel n walnut ato apa2 aje mgikut citarasa msg2 - dbakar
Cara2..
1. Cairkn white coklat n hyfat mggunakn kaedah double boiler. Angkat.
2. Kemudian masukkn coluring oil n perasa papermint, kacau lg smpi sebati.
3. Masuk 1/4 coklat cair td ke dlm acuan, smpn dlm icebox selama 1 jam.
4. Slps 1 jam, kuarkn acuan n masukkn kekacang mgikut citarasa msg2.
5. Slps itu, masukkn white coklat dlm acuan shingga penuh.
6. Masukkn dlm icebox semula selama 1 jam, bila kuarkn dr icebox, telungkupkn acuan, goyang o ketuk cket2 je, coklat tu akn kuar dr acuan, kalo x kuar gak, jgn paksa, masukkn semula dlm icebox.
7. Coklat dh bole kuar dr acuan letak la dlm paper cup, dh siap utk dhidangkn.
8. Kalu nk perasa lain bole tukakn colouring oil n perasa yg lain mgikut citarasa msg2.
DARK CHOCOLATE FLAVOUR
Bhn2..
Dark chocolate compound TULIP - separuh - kalu guna dark chocolate kurang manis n ada pait2 cket
2 sdb Hyfat - xde pn xpe tp x shining la
Cara2nya..
Same spt d ats cuma xde colouring oil n perasa papermint.
Note : Coklat ni bole letak kt bekas n tahan pd suhu bilik, insyaAllah x cair, hnya cair dmolot.
dah lama cari resepi homemade choclate ni...tq share resepi.setengah org kedekut nak bg resepi
ReplyDeleteleenazl..same2 ya sis..kite bole share ape yg ade..aminn..
ReplyDeletenak tya hyfat tu apa?
ReplyDeletesnowy..hyfat tu pencair coklat ato pun adik beradik coco butter..
ReplyDelete