Thursday, 14 April 2011

CHOCOLATE BANANA CAKE

Bhn2 sponge cake..
250 gm tepung optima
6 bj telur A
60 ml air
1 sdb coklat emulco
170 gm gula castor
60 gm mentega - dcairkn

Cara2nya..
1. Pnskn oven 180C n sapu mentega pd loyang 9 inci n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Masukkn semua bhn2 kecuali mentega yg tlh dcairkn n pukul dgn kelajuan tinggi shingga gebu.
3. Akhir skali masukkn mentega, kacau dgn spatula n bakar slama 25 mnt ato shingga masak.
4. Keluarkn n sejukkn ats jaringan n sejukkn pula dlm peti sejuk dlm 1 jam.

Bhn2 chocolate mousse..
375 gm whipping cream
1 1/2 sdk esen vnla
1 1/2 sdb serbuk gelatine - campur dgn 6 sdb air n pnskn dlm microwave slama 20 saat
75 gm serbuk koko + 120 gm gula icing - gaul rata
2 sdb +  coffee expresso + 2 sdb air pns - gaul rata

Cara2nya..
1. Pukul whipping cream shingga gebu kemudian masukkn sume bhn2 utk mousse n pukul lg sampai rata.

Bhn2 chocolate ganache..
35 gm serbuk koko
50 gm gula castor
150 gm whipping cream
80 gm chocolate - dcincang
30 gm mentega

Cara2nya..
1. Masukkn sume bhn2 dlm periuk kecil n masak scara double boiler. Masak shingga ganache pekat n sejukkn sblm dtuang ke atas kek.

Bhn2 banana coklat..
4 bj pisang berangan@montel - hiris stebal 3 cm
2 bj pisang - hiris nipis - utk hiasan

Cara2nya..
1. Potong kek kpd 2 bhgn. Sapu rata 1/3 mousse ke atas lapisan bwh kek.
2. Susun hirisan pisang sampai memenuhi keseluruhan kek.
3. Sapukn 1/3 mousse lg ats susunan pisang shingga rata. Kemudian lapiskn dgn satu lg lpsn kek. Sapu baki mousse td pd seluruh bhgn kek n masukkn dlm peti sejuk dlm 1 jam ato shingga mousse keras.
4. Tuang coklat ganache td n biar mgalir scara semula jd. Hiaskn dgn coklat putih n hirisan pisang mgikut kreativiti msg.


banana chocolate cake..

banana chocolate cake..

No comments:

Post a Comment