Thursday, 14 April 2011

BLUEBERRY CHEESE TART



Bhn2 pastry..
160 gm butter
80 gm gula castor
1 sdk esen vnla
sdkt garam
1 bj telur
250 gm tepung gandum

Bhn2 utk cheese filling..
250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm butter
1/2 sdb jus lemon
1 bj telur (gred B)
Blueberry pie filling

Cara2 mbuat pastry..
1. Pukul butter bsama gula, esen vnla, garam shingga lembut - sekejap jer n jgn smpai kembang nti bminyak.
2. Masukkn telur n kacau shingga sebati
3. Masukkn tepung n uli adunan shingga mjadi doh. Kalu doh lembik, taruk tepung sdkt2. Doh mesti lembut.
4. Dough dsmpn dlm fridge slama 30 mnt sblm dtekan ke acuan.
5. Tekan doh pd acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius slama 15 mnt. Kemudian sejukkn smntra nk sediakn isian cheese.

Cara2 mbuat filling..
1. Pukul cream cheese, mentega n gula aising till fluffy. Akhr skali masukkn telur n perahan lemon, pukul.
2. Sendukkn cheese filling td ke dlm piping bag n pipekn ke dlm doh tart yg sdh dbakar tadi. Hiaskn d ats dgn blueberry filling n susun d ats dulang pbakar n bakar pd suhu 180 C slama 10 mnt ato filling td nmpk mcm kering sdkt. 
blueberry cheese tart..
blueberry cheese tart..
chocolate cheese tart..

No comments:

Post a Comment