Thursday, 14 April 2011

BISKUT MAZOLA





Bhn2..(118 bj)
3 cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *satukn n ayak
2 1/2 cwn kacang tanah - goreng tanpa minyak - kisar halus
1 sdk esen vnla
1 cwn gula halus
Secubit garam
3 kuning telur
1 1/2 cwn myk mazola
1 kuning telur - utk dsapu
Kacang tanah utk hiasan

Cara2nya..
1. Satukn tepung gandum, baking pwdr, kacang kisar, esen vnla, gula halus, garam n kuning telur. Gaul hingga sume rata.
2. Tuang minyak mazola sdkt2 smbil mgaul adunan td hingga mjd doh yg bole dkepal, kalu kurang bole tmbh lg.
3. Ambil adunan dlm 10 gm, bulat2kn spti guli, tekan sdkt atsnya n susun dlm dulang pbakar yg dlenser dgn sdkt butter.
4. Hias dgn kacang tanah, tekan sdkt lg n sapu sdkt kuning telur.
5. Bakar dlm oven pd suhu 175C, slama 25 mnt, bgantung pd oven msg2.
6. Bila masak, biarkn biskut ats dulang shingga suam, br d alihkn ats jaringan.
7. Biskut agak rapuh masa br2 dkeluarkn dr oven.

No comments:

Post a Comment