Friday, 10 April 2015

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

Assalamualaikum..
Fuuhh!! berapi tau masak lemak i nih. Memang kami orang hantu pedas, kalau makan nasi boleh kunyah dengan cili jer..makan apa-apa pun kalau tak pedas mesti nak ada cili padi..kadang sampai pedih peyut hahahaha..

Ok.resepi i main campak-campak aja ya dan dalam masak lemak yang biasa i buat, i suka bubuh daun kesom. Ini suami yang ajar berbanding dengan daun kunyit. Walau bagaimana pun semuanya ikut selera masing-masing ya.

Daging pula i beli dah siap dari sahabat FB sis Suhaily Elda Khamis. Sangat mudah dan senang bila ada daging salai nih..tak perlu nak reneh lama-lama sangat. Kalau kalian mahu boleh add sis kita tu di FB ya..




DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahan..
500 gm daging salai
20 biji cili padi hijau*
10 biji cili padi merah*
1 inci halia*
2 inci kunyit hidup* - *kisar lumat
1 batang serai - diketuk
500 gm santan
2 biji kentang - potong empat
2 keping asam gelugor
2 genggam daun kesom

Cara-caranya..
1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar lumat bersama serai, santan dan kentang. Masak dengan api kecil sehingga mendidih.
2. Masukkan daging salai dan asam gelugor, reneh lagi selama 10 minit.
3. Tambah daun kesom, gaul sebentar dan tutup api.
4. Siap dihidangkan dengan nasi panas dan lauk-lauk lain.


Boleh add sis Suhaily Elda Khamis untuk tempahan ya..

No comments:

Post a Comment