Friday, 16 January 2015

CROQUEMBOUCHE

Assalamualaikum..
Fuuuhhh!! Nama pun dah berbelit-belit lidah..terkehel tekok apatah lagi bibir..mau herot-herot kan hahhaha..begitu jugalah nak membuatnya youuu..

Dah buat choux dari semalam lagi..tapi disebabkan i menjadi mangsa vitamin M maka buatlah perlahan-lahan. Hari ini baru siap..itupun tidak sepenuhnya..sarang memang tak buek dahhh..vitamin M mai lagi tahap gaban kan hahhaha..hat nih cukup laaa..

Cara mat-mat..minah-minah saleh buat banyak cara. Ada yang letak atas kek macam i buat nih..ada yang takde kek..kosong jer bawah tu..ada yang bubuh ganache selain drizzle karamel..haiizzz kalau nak tulis macam-macam cara depa nih, mau bengkak jari i tau..

Idea i dapat dari SINI..kalau u all nak yang sebenar-benar resepi p la sana naaa..hat filling pun i tukaq cara lain..gambaq memang i tak ambil banyak sebab mula-mula ingat tak berapa jadi..rupa-rupa ok laa boleh la nooo dari takdak..jom la tengok..


Bahan-bahan kek..
185 gm mentega
150 gm gula kastor
3 biji telur A
1 sdk kulit lemon - sagat
185 gm tepung kek
4 sdb jus lemon
60 gm blueberry segar

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga berkrim, lebih kurang dalam 10 minit.
2. Masukkan telur satu persatu bersama kulit lemon dan pukul sebati.
3. Masuk pula tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Tuang jus lemon dan gaul lagi sehingga adunan kesemuanya sebati dan rata.
5. Tuang adunan dalam loyang bersaiz 7 inci yang telah dilapik kertas minyak dan dioles sedikit mentega dan ratakan.
6. Tabur blueberry segar diatasnya.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 55 minit atau shingga masak.
8. Keluarkan dan sejukkan atas redai.

Bahan-bahan aising..
300 gm gula aising - ayakkan
3 sdb jus lemon

Cara-caranya..
1. Satukan kedua-dua bahan dan gaul sebati menjadi pekat.
2. Tuang ditengah-tengah kek, ratakan sedikit dan biarkan frosting meleleh dengan perlahan seperti gambar bawah.


Bahan-bahan choux pastry..
170 gm air
85 gm mentega
1/4 sdk garam
1 sdb gula kastor
125 gm tepung gandum - ayakkan
4 biji telur

Cara-caranya..
1. Dalam periuk kalis melekat, satukan air, mentega, garam dan gula, gaul sehingga mendidih.
2. Kecilkan api, masukkan tepung gandum dan gaul rata sehingga adunan licin.
3. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk pengadun.
4. Pukul adunan lebih kurang dalam 8 minit supaya menjadi sedikit sejuk.
5. Masukkan telur sebiji dan pukul rata diikuti baki telur yang lain.
6. Rehatkan adunan dalam 15 minit, kemudian masukkan adunan dalam piping bag.
7. Sediakan kertas minyak yang telah dilukis dengan bulatan sebesar duit 50 sen lama dan letak didalam loyang besar dan sembur dengan 'spray cooking'.
8. Paipkan adunan diatas lukisan bulatan. Buat sehingga selesai. Choux nampak macam cair, jangan risau nanti akan naik membukit.
9. Celupkan jari dalam air, tekan sedikit dan ratakan adunan supaya menjadi bulat licin. 
10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 30 minit atau sehingga keperang-perangan.
11. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
12. Boleh disimpan didalam bekas kedap udara sebelum digunakan.


choux pastry yang telah siap..

Bahan-bahan filling..
400 gm susu segar
1 sdk perasa vanila
2 biji telur
100 gm gula kastor
3 sdb tepung kastad
50 gm mentega

Cara-caranya..
1. Panaskan susu segar dan perasa vanilla dalam periuk.
2. Dalam mangkuk lain, pukul telur bersama gula kastor sehingga sedikit mengembang, masukkan tepung kastad dan gaul rata.
3. Tuang sebahagian susu panas dalam adunan kastad, gaul rata dan tuang sebahagian lagi dan panaskan diatas api kecil sehingga adunan menjadi kental.
4. Tutup api dan masukkan mentega dan gaul lagi.
5. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan dalam piping bag.

Bahan-bahan karamel..
400 gm gula kastor
1 sdk jus lemon

Cara-caranya..
1. Masukkan gula bersama jus lemon dalam pan kecil dan masak atas api kecil sehingga gula larut.
2. Panaskan semula jika karamel mula mengeras.
3. Untuk membuat 'sarang', gunakan baki gula yang ada cuma tambah 1 sdb glucose syrup dan panaskan semula.

Cara-cara menyusun CROQUEMBOUCHE..
1. Terdahulu, sediakan kon seperti gambar dibawah dengan menggunakan kad manila. Ukuran ketinggian dalam 10 inci, bulatan bawah dalam anggaran 5 inci dan bulatan atas dalam 1 inci. Balut dengan aluminium foil.


2. Letakkan kon diatas kek yang telah tersedia bersama frosting aising, tekan perlahan kon pada kek supaya melekat. Ketepikan.
3. Paipkan filling kastad kedalam choux pastry melalui bawah, setelah selesai sejukkan dalam peti sejuk.
4. Setelah bahan-bahan karemel telah mencair, keluarkan choux pastry yang sejuk tadi, dengan perlahan dan berhati-hati, celupkan kiri dan kanan choux pastry dalam karamel termasuk dasarnya dan susun di kon yang telah tersedia, mulakan dari bawah seperti gambar.


5. Panaskan karamel semula jika karamel mulai pekat dan buat sehingga selesai.
6. Setelah siap, drizzle karamel pada sekeliling croquembouche dan ayak dengan snow sugar atau hiaslah mengikut kreativiti kalian.
7. Untuk hiasan sarang, gunakan baki karamel, tambah 1 sdb glucose syrup, panaskan, Biarkan sedikit pekat dan drizzle keliling CROQUEMBOUCHE dengan menggunakan 2 garfu atau boleh google untuk cara yang lain. Ini i tak buat kay.


CROQUEMBOUCHE


4 comments:

  1. salam singgah.. wahhhh berjaya jugak buat nihh.. memang tepuk tangan tinggi2 la.. hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis..
      Yeaahhh boleh la dr xde kan sis hehehe..

      Delete
  2. kaknoor dah lama teringin nak buat sbb dok tengok masterchef sana sini dok buat benda ni, tak reti nak sebut lah tu kaaaaaaannnn,tahniah dari kaknoor utk JC, kalau kaknoor buat pun rasa nya tak tinggi sngt kot haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Noor.

      Sebenarnya kita tak tahu pun ada masuk Masterchef, jarang tengok tv. Bila sahabat2 di FB beritahu baru la kita tahu hehehe..

      Delete