Sunday, 29 June 2014

PULUT MANGGA

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat seluruh umat Islam.
Hari ini hari pertama kita menjalani ibadah puasa dan sebentar lagi Insyaallah kita bakal mengakhiri puasa untuk hari yang pertama.

Untuk menu puasa pertama, Awin minta dibuatkan Pulut Mangga untuk hidangan manisan. Sebenarnya masa di kampus lagi Awin sudah teringin tapi memandangkan susah nak mencari maka terpaksalah menahan airliur.

Dan..
Sebelum Awin balik ke kampus esok Alhamdulillah i dapat buatkan walaupun mamanya tidak berapa cerdik dengan proses pembuatan pulut. Cuba aja ya..tak cuba tak tau..






Bahan-bahan..
500 gm beras pulut - cuci bersih - rendam semalaman
2 helai daun pandan - simpulkan
200 gm santan KARA
100 gm air panas
1/2 sdk garam

Cara-caranya..
1. Panaskan periuk kukusan hingga mendidih, toskan pulut, masukkan dalam loyang saiz 9 inci bersama daun pandan dan kukuskan selama 10 minit.
2. Dalam periuk kecil, panaskan santan, air panas dan garam sehingga mendidih. Ketepikan.
3. Keluarkan pulut, tuang santan yang dimasak sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Kukus pulut semula selama 20 minit.

Bahan-bahan sos..
200 gm santan KARA
200 gm air panas
1/4 sdk garam
4 sdb gula kasar
2 helai daun pandan
2 sdk tepung aroow root @ tepung jagung*
2 sdb air* - *satukan dan bancuh
2 biji mangga - hiriskan

Cara-caranya..
1. Masukkkan kesemua bahan-bahan sos kecuali bancuhan tepung arrow root @ tepung jagung dalam periuk kecil, masak sehingga santan masak dan mendidih.
2. Tuangkan bancuhan tepung arrow root @ tepung jagung tadi dan kacau sehingga adunan menjadi kental.
3. Siap dihidangkan bersama hirisan mangga.


2 comments:

  1. salam kak..

    bestnya makan pulut mangga..nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt Bb..
      semua ats permintaan awin..akak x bule mkn sgt sbb angin..tp smlm bedal juga hehehe..

      Delete