Biskut yang kedua yang i buat untuk hari ini. Hasil i men'gugel' seharian, resepi dari sis Zuraini Alias dari Semanis Gula yang menarik perhatian.
Beliau menggunakan sukatan mangkuk dan i alihkan ke sukatan gram, mungkin ada terlebih terkurang disana sini sebab i tidak tahu Sis Zu mengunakan mangkuk yang mana, tapi dari info Sis Zu, katanya boleh juga digunakan apa-apa jenis mangkuk atau cawan.
Terima kasih ya Sis Zu dan izinkan i berkongsi disini pula ya.
500 gm kacang tanah kisar - bakar 5 minit
300 gm gula aising*
700 gm tepung gandum* - *ayakkan
1/2 sdk garam
450 gm minyak mazola
100 gm kuaci hijau - hiasan
Bahan oles..(gaul rata)
1 kuning telur
1/2 sdk susu pekat
1/2 sdk esen vanila
Cara-caranya..
1. Dalam bekas besar, satukan kesemua bahan-bahan kecuali minyak mazola dan gaul rata.
2. Tuang minyak mazola sedikit demi sedikit sambil di gaul rata dan sebati sehingga menjadi doh.
3. Jika berderai tambahkan minyak dan jika lembik keterlaluan tambahkan tepung.
5. Oleskan telur kuning dan letakkan sebiji kuaci hijau atau kacang tanah.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 165C selama 20 minit.
Nota..
Untuk biskut seperti gambar di atas, i menggunakan 480 gm gula aising, 1 kg tepung gandum dan 590 gm minyak mazola, bahan-bahan yang lain adalah sama seperti diatas.
Hasilnya sedikit keras (tapi bukan keras baling dinding tak pecah hokey hehe), jadi i ubah agar biskut lebih lembut. Insyaallah.
Untuk sukatan yang i gunakan dapat menghasilkan 234 biji biskut.
Jika menggunakan resepi yang telah diubah, anggaran dalam 180 biji.
No comments:
Post a Comment