Tuesday, 12 February 2013

KEK SARANG SEMUT

Assalamualaikum..
Kek sarang semut nih i buat tengahari semalam dan i bakar jam 7 malam tadi. Malam tadi i tidak berkesempatan nak updated kerana kami sekeluarga keluar jalan-jalan cari makan.

Memang kek ini i buat khas untuk suami tercinta yang menjadi kegemarannya, sebenarnya dah berkali-kali i buat tapi i juga heran kenapa i tak pernah updated kat blog..huhu..mungkin lupa kot..amboiii belum kertu lagi dah lupa ya hihi..yerla uu..i tak makan kismis sebab tu i lupa hehehe..

Jom lihat dan i lupa juga dari mana i ambil resepi nih ya..maaf kepada tuan punya resepi dan izinkan i kongsikan disini ya..






Bahan-bahan..
250 gm butter - cairkan - sejukkan
530 gm gula kastor
390 gm air
8 biji telur
150 gm susu pekat manis
260 gm tepung gandum*
4 sdk soda bikarbonat* - *satukan dan ayak

Cara-caranya..
1. Dalam kuali, goreng gula sehingga gula cair dan menjadi keperang-perangan hitam, kemudian dengan berhati-hati dan sedikit-sedikit masukkan air, gaul sehingga sebati dan sejukkan.
2. Dalam bekas besar, gaulkan telur dengan perlahan, masukkan susu pekat dan gaul lagi sehingga sebati.
3. Masukkan butter cair, adunan tepung dan gula hangus kemudian gaul sehingga adunan menjadi rata dan sebati semuanya.
4. Sediakan 'bund pan' (tidak perlu lapik kertas minyak) atau loyang bersaiz 8 inci yang di lapik dengan kertas minyak. Tapiskan dan terus tuang adunan ke dalam loyang yang tersedia.
5. Ketepikan loyang dan perapkan selama 4 jam, ini supaya sarangnya menjadi.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan, sejukkan atas redai dan hidangkan.

2 comments:

  1. as-salam
    cantik kek sarang semut tu ..npk jelas sarang2nye

    ReplyDelete