Monday, 21 January 2013

WALNUT CARROT CAKE

Assalam semua..
Antara kek yang terlaris menerima tempahan, sekali lagi i masukkan bersama resepi buat tatapan sahabat-sahabat semuanya.

Terima kasih saya kepada Puan Siti Aishah, mohon maaf jika ada yang terkurang.




Bahan-bahan..
300 gm gula kastor
5 biji telur A
250 gm minyak jagung
70 gm kacang walnut - cincang kasar - bakar 10 minit - sejukkan
280 gm tepung superfine*
2 sdk serbuk penaik*
1 1/2 sdk serbuk soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar
300 gm croquant
1/2 sdk pewarna oren
1/4 sdk pewarna hijau

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk mixer, satukan gula dan telur, pukul sehingga mengembang dengan kelajuan sederhana.
2. Tambahkan minyak sambil terus memukul sehingga sebati.
3. Masukkan kacang walnut, pukul sebati lagi.
4. Perlahankan mixer, masukkan adunan tepung yang di ayak sehingga rata.
5. Diikuti dengan lobak merah sagat dan gaul sehingga lobak sebati dan rata bersama adunan.
6. Tuang adunan dalam 3 loyang bersaiz 8 inci yang telah digris, lapik kertas minyak dan gris sekali lagi, setiap 1 loyang sebanyak 470 gm kurang lebih.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 50 minit.
8. Keluarkan kek dari oven, sejukkan atas redai.
9. Lapisi setiap kek dengan adunan cream cheese (resepi dibawah), di ikuti dengan sapuan cream cheese keseluruhan kek.
10. Sejukkan kek dalam 30-40 minit dalam peti sejuk.
11. Tepekkan dan ratakan 'croquant' ditepi-tepi kek.
12. Ambil 2 sudu besar baki adunan cream cheese, tambahkan pewarna oren dan gaul rata.
13. Ambil juga 1 sudu besar baki adunan cream cheese, tambahkan pewarna hijau dan gaul rata.
14. Masukkan nozel bermuncung bulat ke dalam 'piping bag' bersama adunan cheese warna oren dan nozel berbentuk daun kecil untuk warna hijau.
15. Buat corak berbentuk lobak merah mengikut kreativiti masing-masing.

Bahan-bahan cheese..
380 gm cream cheese*
180 gm mentega* - *suhu bilik
180 gm gula aising - ayakkan

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk mixer, satukan semua bahan-bahan cheese, pukul selama 5 minit atau sehingga adunan rata.
2. Sedia digunakan.


siap sudaa..

6 comments:

  1. Salam Kak Su...
    Tingi kek walnut cartot tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis rahel..
      yerla..kek nih tetiba tinggi dr yg biasa tau hehe..

      Delete
  2. salam kak, sy copy resepi ni ye bg kawan2. Diorang nak try. Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  3. kak kita nk tiru yer... hihihi :P syg kak jue.. jgn lupa yer..

    ReplyDelete