Thursday, 31 January 2013

SAMBAL BELACAN ASLI

Assalamualaikum..
Hari ini i buat sambal belacan, kebiasaannya kami memang jarang buat, bukan tak suka makan tapi MALAS nak tumbuk kikiki..i mengaku okke.

Kali ini i buat banyak, jadi i kisarkan saja, kalu buat sedikit macamana nak kisar kan, dah buat banyak-banyak i simpan dalam peti sejuk dan kalau nak makan bolehlah ambil pada bila-bila masa.

Jom lihat sambal belacan, i buat yang senang saja dan yang asli, maksud yang asli tu adalah tiada campuran lain-lainnya seperti mangga ke..macang ke..tomato ke dan lain-lain lagi.




Bahan-bahan..
7 biji cili merah besar*
5 biji cili merah hijau*
10 biji cili api hijau*
10 biji cili api merah* - *potong kecil - buang biji - cuci - toskan
2 sdb belacan - dibakar
1/2 sdk gula
1/4 sdk garam
1 biji limau purut - ambil jusnya
1/3 cawan air

Cara-caranya..
1. Satukan semua bahan-bahan dalam bekas pengisar, kisar semua bahan hanya sehingga 3/4 lumat.
2. Simpan dalam botol dan sejukkan dalam peti supaya tahan lama.


senang kan..

15 comments:

  1. ..aduhaii...sedapnya..trlan air liur je lah...sy x reti buat sambal belacan...terukkk btl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis aishah..xpe sis..bule cuba resepi nih ya sis..

      Delete
  2. as-salam
    terliur gk tgk sambal belacan shu nie...sedap mkn dgn ulam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt bro..
      kalu ulam2 mmg paling sedap seklai kan..

      Delete
  3. Salam kak..terliur sungguh N3 sambal belacan nih...boleh buat nasi bertambah lagiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      waduhhh nih kalu mkn mmg bertambah2 sis..

      Delete
  4. memang senang..kalo malas nak masak, just goreng ikan n makan ngan nasi n ulam. dah siap kan?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu betul tu sis..ade ikan goreng ulam pun dh sedap kan..

      Delete
  5. Assalam Jue,
    kita ambil recipenya ya..bila2 nak try buat..
    tengok aje kita dah tahu ni mesti sedapp gilerr...
    ada cili padi pulak tu..uishhh..menjejes air liur kita tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      sis..kalu xde cili padi nti kureng pedas..kita hantu pedas sis hihi..

      Delete
  6. dtg sini asik tengok gambar je... teriur le pulak... kena try ni

    ReplyDelete
  7. Bukan main lagi Kak Shu.. Sambal belacan pun in a JAR juga.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha iya x iya juga kan..patutnya sambal belacan in a jar..kikiki..

      Delete