Saturday, 1 December 2012

LAKSA JOHOR VERSI IKAN TENGGIRI

Assalamualaikum semua..
Lama sungguh i tak masak laksa johor, memang teringin sangat dan juga buat untuk suami yang sememangnya kegemaran beliau. Minggu lepas sudah siap sedia bahan-bahan untuk laksa johor tapi akhirnya tak terbuat sampai suami tertanya-tanya mana laksa johornya. Jadi kelmarin i sediakan kembali bahan-bahan, semalam i dah siap-siap rebus ikan, rebus udang dan hari ini baru i siapkan sepenuhnya. Alhamdulillah. Sekarang hanya menunggu suami menjamu hidangan kegemarannya.

Hari ini buat pertama kalinya i menggunakan ikan tenggiri sebagai ikan rebusan, kalau dalam resepi yang lepas i menggunakan ikan parang, kali ini i cuba yang lain pula. Daripada pemerhatian ada yang kata guna ikan parang sedap dan ada juga yang kata guna ikan tenggiri sedap..yerla..selera masing-masing kannn..cara pembuatan juga banyak kaedahnya tapi i selalu nak cepat hehehe..so i buat mana yang mudah. 

Jom lihat..



kegemaran suamii..


dah readyyyy..

Bahan2 kisar..
4 biji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 batang serai
30 tangkai cili kering - rendam air panas - toskan
10 batang cili api
3 sdb udang kering - rendam air panas - toskan
1 sdb belacan
2 potong ikan masin tenggiri basah
1 cawan air

Bahan2 A..
5 sdb serbuk kari ayam - gaul bersama 150 ml air
5 ekor ikan kembong - saiz besar*
2 ekor ikan sardin*
3 keping ikan tenggiri* - *cuci bersih semua ikan - rebus bersama 1500 ml air - ambil isi - kisar halus bersama air rebusan
300 gm udang basah - buang kulit - cuci bersih - rebus bersama 300 ml air - kisar halus
2 kotak santan KARA + 2 kotak air
3 sdb asam jawa 'ADABI'
4 genggam penuh daun kesom*
4 genggam penuh daun pudina* - *dicincang halus
Garam, gula dan perasa
3 sdb kerisik

Bahan2 B..
1 bungkus speghetti - rebus sehingga masak
1 biji timun jepun - hiris memanjang
1 mangkuk taugeh
10 batang kacang panjang - hiris halus
5 biji limau kasturi - potong hujung

Bahan2 sambal - kisar..
6 biji cili merah besar
10 biji cili api
1 sdb belacan - bakar sebentar1 sdk gula
1 biji limau kasturi - perahkan

Cara2nya..
1. Panaskan minyak dalam periuk besar, tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan pes kari, biar sehingga kari masak.
3. Tuang air rebusan ikan, air rebusan udang, santan dan asam jawa, biarkan mendidih selama 30 minit.
4. Tambahkan daun pudina, daun kesom, garam, gula dan perasa, gaul sebati dan biarkan mendidih lagi 10 minit.
5. Akhir sekali masukkan kerisik dan renehkan selama 30 minit sambil dikacau selalu.
6. Hidangkan speghetti didalam mangkuk bersama timun, taugeh, kacang panjang, limau kasturi dan sambal cili, tuangkan kuah dan hidangkan.



bersiap sedia nak ngappp..



daun pudina & daun keson yang dicincang halus..

4 comments:

  1. slm kak Sue...
    mcm sedap aje tgk laksa ikan tenggiri ni...leh la cuba nti..QH amik resepi yea..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis qaseh..
      insyaallah sedap cuba laa..tp resepi nih x kena pd selera suami..dia lebih suka guna ikan parang huhu..

      Delete
  2. fevret faa jugak ni..tp xpenah buat...selalu kakak sedara yg buatkan..sedap sangattt..da lama x makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis faa.rosli..
      cuba la buat kalu x abis bule frozen kan..lenkali nk mkn tinggal panaskan saja..

      Delete