Masih lagi berminggu-mingguan ALPUKAT. Alpukat?? Apa itu alpukat?? Iyaaa..alpukat itu avocado mbakk, kelmarin gue bikin alpukat smoothie, hari ini alpukatnya masih ada lagi, jadi gue bikin cheesecake lorhh..alpukatnya juga gedek-gedek dari yang ada di Malaysia dan segerr lagi murah banget sihh.
Hahahah kan dah berbahasa Indo pulak i kan..dah dah jom kita skodeng kat bawah lagi, resepi i ambil dari buku chef Alex Goh..
Bahan-bahan..
1 keping kek span bersaiz 9 inci - kalau nak guna biskut juga boleh250 gm cream cheese
60 gm gula kastor
200 gm alpukat - ambil isinya*
1 sdb jus lemon* - *satukan dan kisar lumat
1 sdb gelatin 'HALAGEL'
40 gm air putih
120 gm yogurt tanpa perasa
200 gm whipping cream
Cara-caranya..
1. Masukkan kek span dalam loyang springfoam bersaiz 8 inci, potong jika ada lebih dan ketepikan.
2. Dalam mixer, pukul cream cheese bersama gula sehingga lembut dan sebati.
3. Masukkan adunan alpukat yang telah dikisar dan pukul lagi biar sebati.
4. Dalam periuk kecil satukan gelatin bersama air biarkan dalam 5 minit kemudian cairkan gelatin dengan kaedah double boiler, masak sehingga gelatin cair dan hancur.
5. Tuang adunan gelatin ke dalam adunan cheese dan pukul lagi biar rata.
6. Masukkan yogurt dan pukul lagi diikuti dengan whipping cream, gaul lagi biar sebati.
7. Tuang adunan cheese dalam loyang berisi kek span tadi, ratakan dan sejukkan semalaman.
8. Keluarkan kek dan hias ikut kreativiti masing-masing.
dah siappp..jom..
wow..nampak gojess sgt..
ReplyDelete:)
Delete