Thursday, 5 July 2012

CUCUR UDANG JAGUNG

As-salamm semuaa..
Haaaa petang yang redup macam nih kan..(tempat u all i tak tau la yee) makan 'cekodok' nih haa, aduhhduhhduhh memang shodappp..lagi2 cicah dengan apa2 juga sos..hari ini terasa 'free' sesangat, sampai dah tak tahu nak buat apa, itu yang terbuat cekodok nih, alaaa nih simple ajee, main campak2 aje, tapi campak2 pun i dah sediakan sukatannya yaa, agak2 ada ke yang tak tahu buat cekodok?? alaaa budak2 kecik memeyy arrr tak tauu hehehe..jom jom lihat di bawah..







Bahan2..
150 gm isi udang - potong dadu
100 gm jagung
300 gm tepung gandum
2 sdk baking powder
2 sdk serbuk kunyit
1 sdk garam
1 biji telur
1 biji bawang holland - hiris halus
1 cawan daun bawang - hiris halus
260 gm air masak

Cara2nya..





1. Satukan semua bahan2 dalam mangkuk besar, gaul rata sehingga semua adunan sebati.


2. Panaskan minyak dalam kuali, sudukan adunan dan masak sehingga berwarna keemasan.
3. Angkat dan toskan minyak.
4. Siap dihidangkan buat hidangan petang.


jagung yang i gunakan..
sekiannnn..

12 comments:

  1. Sedap nya, mau juga buat teman minum teh

    ReplyDelete
  2. as-salam shu
    amboiii..petang2 buat CUCUR UDANG JAGUNG ya.. npk sedap cucur tu shu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt bro ady..
      pagi nih pun ada baki lg bro, bule buat sarapan, sedappp..

      Delete
  3. gabungan udang dgn jagung memang terbaik la....sedap!!! lama tak buat cucur ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan q, bile mkn rasa x bule berhenti..

      Delete
  4. Replies
    1. insyaallah sedap sis azie..

      Delete
    2. Kuih kuih spt ini, memang laku di rumah saya. Angkat dari kuali, dah ada yg menunggu

      Delete
    3. betol la sis, x sempat nak goreng abis, yg dh d angkat pun abis..

      Delete
  5. salam sis,
    baru je pekena jemput2 member off bawak....klu dpt pekena cucur nie lagi sedap.....mmg suka mkn cucur udang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      i pun terliur balik sis hehhe..

      Delete