Thursday, 14 June 2012

PANDAN SPONGE CAKE

AS-SALAM..
Wahhh rasanya dah lewat malam nih, biasanya lepas isyak dah tidur, (memang selalu tidur awal hehehe), nih dah nak dekat jam 10 tak tidur2 lagi nih..uwwarrrgghhh mengantuknyaaa, tapi tak boleh tidur tulang belakang sakit sangat gara2 mem'baking' dari subuh sampai sekarang, lepas updated nih i nak terus bbuummmm bobokkk..mata dah layu tapi kalau badan letih susah nak tidur huhuhu..layan la dulu yaa, tempahan hari ini..terima kasih kepada pelanggan2ku..dan terima kasih rizkiku dariNya..ALHAMDULILLAH..





hiasan untuk buttercream i gunakan nozel bunga rose..idea dari sini ya..

Bahan2..
250 gm tepung optima
4 biji telur
50 gm air pandan - kisar 4 helai daun pandan - tapiskan - ambil airnya
1 sdk perasa pandan
1/2 sdk pewarna hijau
80 gm minyak jagung

Cara2nya..
1. Dengan kelajuan tinggi, pukul tepung optima, telur, air pandan, perasa pandan danpewarna hijau selama 10 minit.
2. Perlahankan mixer pada kelajuan paling rendah, masukkan minyak jagung dan pukul selama beberapa saat, cukup sekadar sebati.
3. Tuang dalam loyang saiz 8 inci yang telah digris dan lapik kertas minyak.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit.
5. Keluarkan dari oven, kikis dengan spatula ditepi2 loyang, keluarkan kek dan sejukkan atas redai.
6. Potong kek kepada 3 lapisan, sapu buttercream pada setiap lapisan.
7. Hias mengikut kreativiti masing2.

Bahan2 buttercream..
500 gm krimwell
150 gm shortening
50 gm butter
250 gm susu pekat
1 sdk perasa pandan
1 sdk pewarna hijau

Cara2nya..
1. Pukul krimwell, shortening dan butter sebati.
2. Tambahkan susu pekat, perasa pandan dan pewarna hijau, pukul dengan kelajuan tinggi selama 8 minit.


dalam penat2 tadi dan tak disangka2 rizki ALLAH datang..ALHAMDULILLAH..terima kasih pada PUAN ZU, nasi lemak kampung..memang i sungguh lapar u masa u kasik tadi hahahha..makasih2 ya, semoga zu 7 family terus dilimpahi rizki dariNya..aminnn..


18 comments:

  1. As'kum wow! meriahnya cream tu.. dapat calit sikit tu... sampai terpejam2 mata ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..yerla sis..design nih mmg kena guna buttercream byk..heheh..

      Delete
  2. waw..nampak sangat sedap kek tu..byk krimnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol sis rahel..krimnya manyakkk hehhe..

      Delete
  3. Salam, cantik keknya tapi buttercream yg ditulis atas fondant tak cair ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis..fondant tu i dh buat n keringkan sehari sebelum..smlm tgk ok..lgpun buttercream x cair sis..

      Delete
  4. Assalamualaikum, salam kenal..blog yg sungguh menarik, i follow:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis sofea..tm ksh sudi ziarah..

      Delete
  5. Salam Sis, menarik deco kek nie.... Musti Cuba !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis aini..makasih..cuba la yaa..

      Delete
  6. Salam KAk Shu... suka kek pandan... nasi lemak tu pun nampak very tempting... kat mana nak dapat ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ogyep..
      nasi lemak tu jiran kasik dia buat sendiri sis..

      Delete
  7. wow...looks so cute & inviting
    new to your space..
    awesome space you have
    happy following you..:)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi jay..
      thanks coz following my blog :) hv a gud day..

      Delete
  8. salam sis
    nak bertanya, tepung optima tu boleh tak saya gantikan dengan all purpose flour? ataupun tepung kek?
    Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      tepung optima adalah tepung yg sudah lengkap..jadi x bule gunakan tepung serba guna ya..tepung optima sama dgn tepung sponge mix..

      Delete